uitverkiezing

God

15 februari 2019 door Dick van den Bos

Krijgt de uitverkiezing te weinig aandacht in de kerk? - CIP Podcast

Jeffrey heeft een interview gehouden met Bart Bolier, schrijver en ouderling binnen de Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Het verhaal ging over de uitverkiezing. Dick en Jeffrey praten hierover verder in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.



Beluister het fragement vanaf minuut 22:12

De vraag of God ons kiest, of dat je tot geloof komt vanuit eigen beweging, is nog steeds zeer actueel op de Biblebelt. Jeffrey vertelt hoe hem een aantal dingen opvielen.

1) De uitverkiezing kan op twee manieren 'misbruikt' worden.
"Je hebt een groep rechtse gelovigen die de uitverkiezing gebruiken als excuus om te zuipen in de kroeg. Toen ik in Tholen woonde, heb ik dat erg veel gezien. Mensen zeggen: God heeft me niet uitverkoren, dus waarom zou ik een net leven leiden? Als ik uitverkoren was, dan zou het allang duidelijk zijn geweest. Dan zou ik niet hebben gedaan wat God verboden heeft. De uitverkiezing wordt kortom gebruikt als vrijbrief om te doen waar je zin hebt."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

CIP Podcast
- Turkse invasie in Syrië: Hoe de oorlogszuchtige Erdogan christenen in de problemen brengt - CIP Podcast
- Waarom christelijke klimaatactivisten deze week een weg blokkeerden - CIP Podcast
- Waarom de discussie over kindereuthanasie ingewikkelder ligt dan SGP en D66 doen voorkomen - CIP Podcast
- Waarom niet iedereen het pleidooi van een D66-minister voor genderneutraal speelgoed met gejuich ontvangt - CIP Podcast
- Hoe Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers het christelijke geluid lieten horen tijdens hun speeches in de Tweede Kamer - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Reacties

God heeft elk mens door genade uitverkoren in Christus (zie Joh. 3:16), maar God gaf aan elk mens een vrije wil en vraagt de mens op die genade in te gaan (of niet).
REAGEER
P
De leer van de Genormeerde Gemeenten in Nederland is dat het aanbod van genade onschriftuurlijk is. Er is geen onvoorwaardelijk genadeaanbod. Alleen de uitverkorenen krijgen dit aanbod. Voor de niet-uitverkorenen geldt slechts dat de prediking een spiegel is, waarin de eigen zondestaat nogmaals wordt bevestigd,
REAGEER
Peter, laat dit verhaal zo gauw mogelijk los! In de GerGem wordt de leer bepaald door synodeuitspraken uit 1931. Dergelijke uitspraken zijn niet onfeilbaar. Ik kan me heel goed voorstellen dat je een trauma hebt opgelopen door dit onbijbelse gedachtegoed.
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify