Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

07 februari 2019 door Matthijs Vlaardingerbroek

De gelijkenis van Koolwitje en haar god ‘De één die ook vijf is’

De afgelopen weken heb ik een pleidooi gemaakt voor meer inzicht in de verschillende geloofsfasen waar je als christen door heen kunt gaan. Deze artikelen hebben een hoop reacties opgeleverd. Hoe werkt zo’n geloofsfase van twijfel en afbraak van je geloofszekerheden nu echt? Hoe maak je iets wat zo persoonlijk is en zo verborgen in het persoonlijke leven van de gelovige afspeelt, visueel? Mij helpt het dan om hier een gelijkenis van te maken. In mijn volgende artikel werk ik deze gelijkenis verder uit. Maar eerst het verhaal…

De groene rupsen keken vanuit hun veilige wereld naar buiten. Wat waren ze hier veilig. Veilig voor de sluipwesp die niet binnen kon komen om haar eitjes als parasieten in hen te planten. Veilig voor de vogels die hen als lekkere hapjes tussendoor zagen. Maar ze waren niet alleen veilig. Hier werd er ook nog eens goed voor hen gezorgd.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?
- Helaas, er komt geen opwekking
- Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Reacties

Matthijs,

Ben het met je eens dat we uit onze cocon moeten komen . De vraag die mij bezig houdt is dat we juist meer in een gezamenlijke cocon "gevangen" worden gehouden. Ik moest denken aan Huxley's "brave new world" waarin de mensen (wereldwijd) in een kunstmatige cocon zitten; de echt vrijen zijn de "niet in de kunstmatige cocon pasbaren".

Deze cocon bepaald meer en meer ons leven en zorgt voor een uniform feest, een uniform denken en een uniforme (sexule) mores.

Het is opmerkelijk dat het Hebreeuwse, zeg maar alphabet, per letter ook een verhaal verteld over de fase's in je leven.

Het leven is niet in beton gegoten.
vervolg: Dus ja kom uit de zelfgefabriceerde knusse cocon van kerk zijn. Maar houdt de basiswaarden vast. En zie onder ogen dat er zich een heel andere cocon aan het ontwikkelen is .
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen