Ds. A. A. F. van de Weg

God

06 februari 2019 door Jeffrey Schipper

HHK-predikant vindt het jammer dat de biecht is afgeschaft: "Wij dominees moeten ons oefenen in meer luisteren"

“Wat zouden zij geholpen zijn met iemand met wie ze die ellende kunnen delen. Daarom vind ik het jammer dat de biecht in onze traditie is afgeschaft,” vertelt ds. A. A. F. van de Weg. De hersteld hervormde predikant uit Apeldoorn verdiepte zich in de afgelopen jaren in de geschiedenis en de praktijk van de biecht. “In de Reformatie is het kind met het badwater weggegooid. En dat terwijl Luther en Calvijn nooit pleitten voor het afschaffen van de biecht.”

Inmiddels leven we 500 jaar naar de Reformatie en merkt de predikant dat de behoefte aan biechtgesprekken toeneemt. “Juist in een tijd waarin nadruk ligt op uiterlijk en je wordt beoordeeld op basis van wat je hebt bereikt. Mensen realiseren zich steeds meer dat we leven in een cultuur waarin het met name draait om onze buitenkant. Wie bekommert zich nog om de binnenkant en de narigheid die zich van binnen afspeelt? Dat kunnen we makkelijk verbloemen met een leven dat voor het oog uitermate geslaagd is. Ik geloof dat veel mensen leven met een belast geweten dat levensvreugde wegneemt.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Ik heb wel gelezen: de psycholoog / psychiater neemt nu de 'biecht' af. Als dat een wedergeboren christen is dan is het oke. Als dat niet zo is, dan kan dat natuurlijk ook lucht geven. Maar de geestelijke dimensie is zoek en het blijft half werk. In de kerk waar ik heenga, kan je elke zondag voor je laten bidden. En als meer 'onderhoud' nodig is, dan maak je een afspraak. Dus als in een kerk de 'biecht' in ere wordt hersteld, dan is dat TOP!
REAGEER
C
Ik denk dat de biecht beter door een Dominee kan worden afgenomen Dan door een psychiater. Als het goed is zal de Dominee de moeiten, zorgen new zonden voor het aangezicht van God brengen. Laten we echter niet in alles afgaan op onze kerkvaders. Hoe luther over Israel dacht, is niet voor herhaling vatbaar.

Henny de Graaf
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify