Paulus op de planken

Dagelijks leven

25 februari 2019 door Kees Posthumus

Kees Posthumus had weinig met Paulus, totdat hij in diens huid kroop

“Je kunt je zelf niet aan je eigen haren uit het moeras van onvrijheid trekken. Paulus is de man die ons deze vrijheid in zijn brieven als geen ander aanzegt.” Verhalenverteller Kees Posthumus had weinig met Paulus, totdat hij in diens huid kroop.

In het seizoen 2014/2015 speelde accordeonist Juul Beerda en ik de voorstelling Paulus, in het oog van de storm. Bijna zestig keer brachten wij Paulus op de planken, in een decor van grote zeilen met vragen, waarop Paulus antwoord gaf. Het schrijven van deze toneeltekst was in eerste instantie het gevolg van een persoonlijke zoektocht naar de oorsprong van de vrijheid die ik op toneel ervaar. Het antwoord vond ik bij Paulus.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
We hoeven Paulus niet als held van het christendom te beschouwen, zelfs niet in de kerkelijke verkondiging. Toch heeft hij ons als schriftgeleerde, die ook door Gamaliël is onderwezen, veel nagelaten. Dat zijn brieven rond het midden van de eerste eeuw geschreven zijn, is voor mij geen vraag. Hij leefde i.i.g. ten tijde van Stefanus, die de pinksterdag heeft meegemaakt. Gamaliël leefde ten tijde van Jezus. Hij is in 58 n.Chr. naar Jeruzalem gegaan. Ergens tussen 63 en 68 is hij in Rome vermoord.

D
Binnen de kerkelijke verkondiging heb ik niets tegen de traditionele Paulus-opvatting, maar als er ook maar iets historisch waar is van het boek Handelingen - al die conflicten in Efeze, Korinthe, Jeruzalem en elders - dan zouden wij daarover door menig klassieke auteur moeten zijn geïnformeerd, wat niet het geval is. Buiten het Nieuwe Testament is ene "Paulus" totaal onbekend. Niet-christelijke filosofen die Paulus plotseling toch als historisch persoon gaan benaderen kan men daarom betichten van vals spel, van academische politieke zwendel.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher