Willem Ouweneel

God

01 februari 2019 door Willem J. Ouweneel

Het heidendom zit ons nog diep onder de huid!

Dit is een raar stukje. Het gaat over Maria, over heidense godinnen, over licht en vruchtbaarheid, over Christus en over boze geesten, over heksen en heiligen.

Om te beginnen: misschien zegt het je niets, maar morgen is het Maria-Lichtmis. Dat is de feestdag waarop sommige christenen terugdenken aan het aan God opdragen van het kind Jezus in de tempel (Luk. 2:22-24). De tweede februari is immers de veertigste dag na 25 december (vgl. Lev. 12:1-6). Waarom heet deze dag trouwens lichtmis? Dat woord ‘licht’ herinnert nog aan de heidense oorsprong van deze feestdag. Het gaat om het Keltische Imbolc-lichtfeest, dat is onder andere het feest van de lengende dagen, bijna halverwege de winterzonnewende (ca. 21 dec.) en de lente-evening (ca. 21 maart). Het licht begint weer echt de overhand te krijgen!

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Kom je los van God dan komt er iets anders voor terug. Dat is zo menselijk als wat. Zoals er vele afgoden zijn. Wie Jezus volgt, leeft niet meer om wereldse feesten te vieren. Hij zal steeds meer afstand nemen van buitensporigheden en er geheel van los geraken. Inclusief verjaardag- en huwelijk-/jubilea feesten. Gericht zijn op het eeuwige feest, bij de terugkeer van Jezus.
REAGEER
M
Een waar beleefd geloof in Christus doet ons boven de cultuur waarin we leven staan. Het syncretisme waar Willem voorbeelden van geeft in onze eigen westerse culturele geschiedenis is een bewijs dat inderdaad het 'heidendom' er diep inzat. Een soortgelijk iets zie je bijvoorbeeld in Africa waar in de jaren van de missionarissen het christendom als een sausje over de lokale cultuur en geloven werd gegoten en aangenomen maar als men echt ziek werd rende men weer naar de medicijnen man. Het duurt een tijd voordat Christus echt in je bloed zit!
J
''Het duurt een tijd voordat Christus echt in je bloed zit!"

Gaat het vanzelf dan, na verloop van tijd?
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify