Keesjan
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

Auteur: Dick van den Bos

Voormalig homo Keesjan is nu gelukkig getrouwd met een vrouw: “God heeft mijn identiteit vernieuwd”

Keesjan de Kruijf groeide op in een christelijk gezin en rond zijn 16e leerde hij Jezus persoonlijk kennen. Dat groeide uit tot een echte liefdesrelatie, vertelt hij. “Ik werd steeds vrijmoediger en wist dat Jezus mijn verlosser was." Toen Keesjan in de puberteit zat, kwam hij er tevens achter dat hij geen interesse had in meisjes, maar dat zijn seksuele gevoelens naar mannen gingen. Hij vertelt hoe hij daar mee om ging, en hoe het zo liep dat hij nu zelfs getrouwd is met een vrouw. Keesjan is mede-oprichter van de website Vernieuwd, waar je als christen met homogevoelens Bijbelgefundeerde hulp kunt krijgen in je proces.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

“Dat ik gevoelens had voor jongens was wel eng, want ik wilde dat helemaal niet. Eerst denk je dat het wel over gaat, maar de gevoelens werden alleen maar sterker en overtuigender. Ik viel 100 procent op mannen en niet op vrouwen. Ik dacht: ik kan mezelf voor de gek gaan houden, maar ik moet me er nu bij neerleggen dat ik op mannen val en homo ben.”

“Ik kwam er ook achter dat dit in de gemeente, waar ik heen ging niet welkom was. Ik hield het daarom volledig geheim, ook voor mijn familie. Uiteindelijk heb ik het zeven jaar voor mezelf gehouden. Eigenlijk een hele moeilijke tijd. Er kwam veel onzekerheid dat ik niet wilde. Ik dacht: ‘Het mag niet en het kan niet, wat moet ik ermee doen?’ Achteraf gezien is het een hele eenzame worsteling geweest. Anderzijds is mijn geloof in die tijd heel levendig geworden en heb ik een hele intieme relatie met Jezus gekregen.”

"Welke gedachten ik ook had, ik heb nooit enige veroordeling ervaren. Jezus zei altijd: ‘Ik lijd met jou mee in dit stuk.’"


Er zijn ook christenen die er wél voor kiezen hun homoseksuele geaardheid te praktiseren. Bekijk dit interview met John Lapré.

Geen enkele veroordeling
“Ik voelde dat het slecht is en dat het niet mocht en ik wilde op meisjes vallen, verder niet. In de loop der jaren heb ik er wel meer rust bij gekregen. Ik dacht: ik heb niet voor deze gevoelens gekozen, maar ik voel ze wel. De enige met wie ik over mijn gevoelens sprak, is met Jezus. Ook al wilde ik deze gevoelens niet en durfde ik het tegen niemand te vertellen, ik voelde me wel vrij om er met Jezus over te spreken. Ik heb nooit enige afwijzing ervaren van Jezus over deze gevoelens. Welke gedachten ik ook had, ik heb nooit enige veroordeling ervaren. Jezus zei altijd: ‘Ik lijd met jou mee in dit stuk.’ Eerst bad ik: ‘Heer, neem dit weg, ik wil dit niet.’ Maar later ervoer ik: ‘Je mag Keesjan zijn, zoals je bent.’”

Keesjan ervoer desondanks de druk van buitenaf, namelijk dat je geen relaties mag aan gaan. “Maar het gekke is, ik heb het verlangen nooit gehad! Ik wilde altijd alleen blijven. Hoewel mijn seksuele ontwikkeling door ging, werd mijn intimiteit met Jezus belangrijker dan mijn gevoelens. Het gaf mij zoveel rust toen ik op mijn twintigste besloot om alleen te blijven. Ik wilde niet meer anders.”

Verliefd op Jezus
“Ondertussen kregen mijn vrienden verkering of ze gingen trouwen en ik bleef alleen. Maar mensen dachten nooit dat ik homo was. Ze zeiden: ‘Keesjan is verliefd op Jezus, hij hoeft geen vriendin.’ Maar na een tijdje voelde het toch alsof ik een dubbelleven leidde. Want ik moest het geheim houden, alsof ik iets verkeerd gedaan had. Ik was toch bang voor de veroordeling, ofzo. Uiteindelijk heb ik toch de stap gezet om het te vertellen. Ik trok de stoute schoenen aan en vertelde dat ik homoseksuele gevoelens had, maar dat ik besloot om alleen te blijven. Eigenlijk reageerden ze veel beter dan waar ik bang voor was.”

“Mij vader zei: ‘Het gaat wel over, het komt wel goed.’ Maar eigenlijk voelde ik me daardoor juist onbegrepen, want ik had jarenlang geworsteld en ik kwam tot de conclusie dat het niet voorbij ging. Mensen denken vanuit hun eigen perspectief. Voor mij was het heel duidelijk dat ik op mannen viel. Toch ben ik in die periode nooit een relatie aangegaan en ik heb nooit geëxperimenteerd. Ik wist heel duidelijk wat mijn richting was.”

De leukste reacties voor Kees-Jan waren ‘relaxte’ en ‘ontspannen’ reacties. “Want er zit zo veel lading achter, het is dan ontwapenend als mensen het wat luchtiger maken.” De meeste mensen reageerden erg positief op Kees-Jan, mede omdat hij alleen wilde blijven. “Daarmee was het probleem toch opgelost.”

“Ik zei tegen God: ‘Ik ben beschikbaar, gebruik me maar, hier ben ik!’ God laat zoiets nooit onbenut, is mijn ervaring."

Helemaal voor Jezus
Zijn coming-out was het moment voor Kees-Jan om helemaal voor Jezus te gaan. “Ik zei tegen God: ‘Ik ben beschikbaar, gebruik me maar, hier ben ik!’ God laat zoiets nooit onbenut, is mijn ervaring. Op mijn 25e ben ik uitgezonden naar het buitenland om onder verslaafden te werken. Ik heb mensen verteld dat er bevrijding, genezing en herstel mogelijk is in de naam van Jezus. Ik heb daar hele mooie tijden beleefd en ik was heel open over mijn situatie, ook in de machocultuur van Bonaire, waar ik leefde.”

Lastige vragen
Keesjan had helemaal vrede met zijn situatie, en kon op die manier ‘oud worden’. Desondanks kwamen er mensen met hele lastige vragen op hem af. “Iemand vroeg: ‘Maar wil jezus niet iets nieuws doen in jouw leven?’ Dat irriteerde me een beetje, maar ik zei: ‘Nee, dit is mijn roeping, het is goed zo.’ Later stelde iemand dezelfde vraag. Uiteindelijk begon de Heilige Geest dit over te nemen. Hij vroeg me heel uitnodigend of Hij iets nieuws mocht doen. Eerst verzette ik me hevig, maar later groeide de nieuwsgierigheid en het verlangen om te groeien.”

Keesjan gaf ook deze situatie aan God over. “Ik zei: ‘Oké, U mag iets nieuws doen. Maar, ik zit hier op een eiland, zonder pastoraat of psychologen, dan moet U dat voor me zijn. Want mensen kunnen me hier niet helpen. Toen begon God heel concreet te spreken. Ik kreeg dromen en visioenen en zelfs profetische woorden van mensen uit andere landen die niets over mij konden weten.”

“Toen leerde ik een hele belangrijke sleutel over mijn identiteit. Ik leerde dat mijn homoseksuele gevoelens niet mijn identiteit zijn. Mijn identiteit is dat ik Keesjan ben, een kind van God, en ik héb homogevoelens. Eerder dacht ik: ik voel me homo, dus ik ben het. Ik koppelde het aan mijn identiteit. Maar toen ging ik Gods woorden boven mijn gevoelens plaatsen. Gods woorden waren nu waarheid geworden.”

Niet ontkennen
Dat betekende allerminst dat Keesjan zijn gevoelens wegdrukte of ontkende. “Ik zette deze gevoelens alleen op een andere plek in mijn leven. Toen ik mijn ging focussen op wie ik ben, namelijk het kind van God Keesjan en ik bén geen homo, maar héb homoseksuele gevoelens, werden de gevoelens minder prominent. Toen sprak God tegen mij: ‘Ik heb een relatie voor jou op het oog’. Ik besefte dat het met een vrouw zou zijn, maar daar wilde ik liever niet aan denken. Ik zei: ‘Ik heb geen verstand van vrouwen, maar als U dat wilt, dan vind ik het prima.’”

"Toen ik mijn ging focussen op wie ik ben, namelijk het kind van God Keesjan – en ik bén geen homo, maar héb homoseksuele gevoelens."

In de fase daarna voelde Keesjan zich leeg en rot. “Ik voelde me heel erg eenzaam, iets wat ik daarvoor nooit kende. Toen vroeg ik aan God en Hij vertelde het me. ‘Keesjan, ik heb bewust een leegte in je gecreëerd, want wanneer die er niet is, kan er onmogelijk plaats komen voor een vrouw.’ God zei me ook dat ik zo ver in mijn herstel was, dat ik naar mijn gemeente moest gaan en moest vertellen wat God heeft gedaan in mijn leven. Dat was een heel krachtig getuigenis en ik sprak uit dat God een vrouw voor mij op het oog had.”

Vrouw
Twee dagen later ging Keesjan van Bonaire naar Frankrijk om op wintersport te gaan. “Op die reis kwam ik Jocolien tegen. Ik was zo vol van God dat ik alleen maar kon getuigen hoe God mijn vernieuwd heeft in mijn identiteit en mijn gevoelens had omgebogen. Ik had geen idee dat het mijn toekomstige vrouw kon zijn. Later nam ze contact op en we kregen mailcontact. Toen hoorde ik de Heilige Geest zeggen: ‘Dit is jouw vrouw.’ Toen dacht ik: ‘Oké, dan moet ik contact opnemen.’ Drie maanden later kregen ze een relatie.”

“Ik had tot dusver geen seksuele gevoelens voor haar, maar ik vertrouwde op God dat Hij in alles zou voorzien. Na drie maanden kwam ze naar Bonaire en toen zag ik haar voor het eerst in het echt, sinds we een relatie hadden. Ik haalde haar op en ik had toen lichamelijk gevoelens voor haar. Alsof er iets geactiveerd was in mijn leven. Zo apart. Jarenlang heb ik dit als waarheid beleden, en mijn gevoelens zijn er nu achteraan gekomen. Ik geloof dat het altijd zo werkt. Dat groeide door de maanden alleen maar meer en ik voelde me lichamelijk alleen maar meer aangetrokken. Uiteindelijk zijn we na een jaar getrouwd.”

“Jacolien zag mij niet als homo en heeft mij altijd benaderd als leuke hetero, terwijl ik nog in de afronding van mijn proces zat. Het bijzondere in het hele traject is ook dit: ik heb in mijn hele leven maar voor één vrouw seksuele gevoelens gehad, en dat is Jacolien.”

Vader
“Na ruim een jaar getrouwd te zijn, mocht ik naast man ook vader worden. Voor mij was het de overtreffende trap, want ik werd vader van een zoon en dat was heel bijzonder. Uiteindelijk heb ik drie kinderen en ik ben zo gelukkig. Mijn homoseksuele gevoelens zijn niet verdwenen, maar ik heb het een plaats kunnen geven. Ik heb geleerd dat ik ze niet hoef te ontkennen, maar ik moet ze herkennen en daarmee naar Jezus gaan. Dan zeg ik: ‘Jezus, hier is de verleiding. Het past niet bij mijn nieuwe identiteit, net zoals boosheid of jaloezie. Ik geef ze aan U.’”

“Ik heb vanuit Jezus nooit een gevoel van veroordeling gevoeld. Daarom is het zo belangrijk: leer eerst je Schepper kennen, dan leert Hij jou als schepsel kennen.’"

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Homoseksualiteit
- 5 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten accepteren
- John was een gewilde spreker in christelijk Nederland; totdat hij homo bleek te zijn
- 7 redenen waarom christenen homoseksualiteit zouden moeten afwijzen
- Christen en homo: het leidde bij Johan tot een posttraumatische stressstoornis
- Omgaan met homogevoelens: vijf verschuivingen in onze manier van denken
Meer over Homoseksualiteit »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heel mooi, en wat een stralend paar! Alle eer en glorie aan Jezus!
Prachtig verhaal, KeesJan beschrijft hoe ik mij voorstel dat een homo met zichzelf, zijn leven en met Jezus zou moeten omgaan. Het heterohuwelijk waarin het verhaal culmineert is w.m.b. de kers op de taart, maar een lang celibatair leven in de vrede van Christus had ik ook mooi gevonden. Mooi hoe KeesJan beschrijft dat hij nog steeds gevoelens heeft voor mannen, maar heeft geleerd ze niet te beschouwen als identiteit.
P
Dag Kees, een beetje slap verhaal wat je hier te berde brengt. Dat hele verhaal van "Keesjan" is het toonbeeld van farizeïsme. Laat homo's toch met rust ! Wat gaat jou het aan ?
Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (19)