Willem Ouweneel

Dagelijks leven

25 januari 2019 door Willem J. Ouweneel

Toeval bestaat niet - of toch wel?

Mijn lieve Gerdien zegt altijd dat toeval niet bestaat, en mijn vrouw heeft natuurlijk altijd gelijk.

Ik heb haar wel eens ietwat bedeesd Ruth 2:3 (NBV) voorgehouden: ‘Het toeval wilde dat de akker waar ze kwam van Boaz was’. Of ik probeerde het voorzichtig met Luk. 10:31 (NBV) (waar toch Jezus zelf aan het woord is): ‘Toevallig kwam er een priester langs…’, of ik lees haar dit voor: ‘Zij allen zijn afhankelijk van tijd en toeval’ (Pred. 9:11 NBV), om over 1 Samuël 6:9 en 20:26 maar te zwijgen. Helaas, al deze krachtige Schriftbewijzen vermogen haar niet te overtuigen. En gelijk heeft ze! Wat voor ons toeval moge lijken, is dat vanuit Gods oogpunt natuurlijk nooit; dan gaat het (zoals sommige godvruchtige slimmeriken hebben opgemerkt) om dat wat ons van Gódswege ‘toevalt’.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

L
Wat n mooie verhalen! Te weten dat God overal bij betrokken is of eigelijk dat Hij toch de hand heeft in zulke dingen sterkt mijn vertrouwen.
REAGEER
E
Het is goed om voor jezelf zulke avonturen met God in een schriftje op te schrijven en er dan in te gaan lezen als je bemoediging nodig hebt.
REAGEER
Het begrip toeval speelt natuurlijk in de evolutiediscussie. Hoe kan er in een wereld waar alles toevallig gebeurt oiv blinde krachten teleologie (doelgerichtheid) zijn? God kan dat makkelijk in zo'n wereld brengen door het toeval een beetje te helpen. Maar ook gelukkige wendingen in het leven zijn er vaak dankzij God. Ook als dat niet zo zou zijn, dan moeten we de duivel een beetje pesten door God er toch voor te danken.
REAGEER
Toon meer reacties (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify