video

Nieuws

17 januari 2019 door Dick van den Bos

Salvation Dance Centre wil Nederland in dansvideo confronteren met Human Trafficking

Afgelopen week werd een aangrijpende dansvideo gelanceerd door Salvation Dance Centre. Deze sterke choreografie werd een paar weken geleden opgenomen in een voormalig fabriekshal. De koude en verlaten omgeving benadrukte de omstandigheden waaronder slachtoffers van Human Trafficking leven. Zo gruwelijk, genadeloos en angstaanjagend dat we vaak onze ogen ervoor sluiten. Tot nu toe. Want deze beelden geven een kijkje in de hartverscheurende wereld van mensenhandel en prostitutie. 

Zes meiden en twee heren hebben hun talent ingezet in deze professionele dans. De meeste van hen hebben een dansopleiding gevolgd, zijn er nog mee bezig of zijn afgestudeerd aan de dansacademie. De discipline uit zich niet alleen in de uitvoering maar ook in het doorzettingsvermogen en de inleving van de dansers. Tot bloedens toe werden knieën open gedanst op de ruwe ondergrond. Allemaal voor het grotere doel. 

“Op meeslepende wijze wordt naast emotie een statement overgebracht die van onschatbare waarde én van levensbelang is, daar waar deze dans verdergaat dan een eenmalige uitvoering” 

Nu de dansopnames erop zitten, hopen ze nu vooral dat een landelijke aandacht op gang komt waarbij mensen ook bewustwording, betrokkenheid en verantwoordelijkheid samen op gaan staan tegen mensenhandel en prostitutie. Want dit eist direct en indirect te veel kostbare mensenlevens. Ons land wordt zelfs met prostitutie geassocieerd maar het allerergste is het grote misverstand eromheen. Namelijk dat vrouwen vrijwillig voor zo’n leven kiezen. Dit is ook wat leidt tot de instandhouding van het probleem.

In bijna alle gevallen worden vrouwen gedwongen en gemanipuleerd door geweld, chantage en zelfs bedreigingen van hun eigen leven of die van dierbaren. Onder valse voorwendselen komen ze in deze “business” terecht die in de praktijk neerkomt op uitbuiting. Een noodlot waaraan ontsnappen niet mogelijk is. De cijfers en de feiten liegen er niet om maar helaas worden ze zo weinig naar buiten gebracht. Vandaar dat initiatiefneemster Elza Postma vindt dat het hoogtijd is om deze kwalijke zaak tegen het licht te houden en uit de wereld te helpen. Dit alles vanuit het geloof dat zowel het mensenleven van een individu als leefomgeving, bevrijding en herstel zullen vinden. Deze visie vormt tevens het hart van de stichting die momenteel wordt opgericht. Deze zal zich richten op het verzamelen van verhalen en het bundelen van krachten door middel van acties en evenementen. 

“We hopen en bidden dat een beweging op gang wordt gebracht met een steeds groter wordende landelijke impact. Waarbij de maatschappij zelf de grootste bijdrage levert aan een leefbaar klimaat! Voor deze generatie en alle volgende generaties” 

Laten we ons dus samen sterk maken in deze strijd om mensenlevens. Samen een sneeuwbaleffect creëren zodat het massaal doordringt dat wij de generatie kunnen zijn die een einde kan maken aan deze ernstige misdaden. Want geen mens hoort het bezit te zijn van een ander medemens. Deze gruweldaden horen nooit te wennen. Noch voor slachtoffers en daders noch voor de maatschappij. 

“Als Nederland maatregelen treft zal dat zelfs een grote invloed hebben op de rest van de wereld” 

Verandering begint bij onszelf, door niet langer passief te zijn maar in actie te komen. Want zwijgen is toestemmen! Juist daarom moeten we toch massaal een stem zijn voor deze vrouwen en opkomen voor de mensen die daar zelf niet toe in staat zijn? 

Ga voor het hele verslag naar onze website.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify