Waarom verkoos koning David Jeruzalem als hoofdstad?

God

06 februari 2019 door Aviel Schneider

Waarom koos koning David voor Jeruzalem als hoofdstad?

Drieduizend jaar geleden veroverde Koning David Jeruzalem en maakte deze stad tot hoofdstad van Israël. Maar waarom koos de jonge koning niet voor een andere stad? Hebron, Beit El en Sichem waren ook belangrijke steden in het land Kanaan. Maar David verkoos Jeruzalem vanwege haar politieke, economische en strategische betekenis. Dat kun je in de Bijbel tussen de regels door lezen.

Jeruzalem wordt het vaakst in ver- band gebracht met het offer van Isaak op de berg Moria, dat geluk- kig niet doorging (Genesis 22). Maar in deze Bijbeltekst wordt over het land Moria gesproken, niet over de berg Moria. Een verband tussen de berg Moria en de Joodse tempel zien we pas later in de Bijbel verschijnen in II Kronieken 3:1: Toen begon Salomo met de bouw van de tempel voor de Heer, in Jeruzalem, op de berg Moria, waar zijn vader David een ver- schijning had gehad, op de dorsvloer van de Jebusiet Ornan die David als bouwplaats had aangewezen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Ik beluister uit deze korte samenvatting, dat David (te) veel uit eigen inzicht tot Jeruzalem als hoofdstad gekomen is. Uit andere onderzoekers wordt toch meer het accent gelegd op Gods leiding hierin.Het land Moria wordt al weggezet als niet relevant in relatie tot de berg Moria. Melchisedek koning van (Jeru)Salem wordt niet als aanwijzing meegerekend.Ps. 76:3 (in Salem was immers zijn tent, en op Sion zijn woning). Tot tweemaal toe daalt vuur uit de hemel, bij David (altaar Jebusiet Ornan, en Salomo offer inzegening tempel).
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify