Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

03 januari 2019 door Matthijs Vlaardingerbroek

Wat als je als evangelische christen je geloof lijkt kwijt te raken?

Een tijdje geleden werd ik gevraagd om met het leiderschapsteam van een evangelische gemeente over hun visie voor 2030 na te denken. Welke tendensen zien wij plaats vinden? Wat gebeurt er in evangelische gemeentes en in de levens van mensen? Waar gaat het naartoe? Een van de zorgen waarvan ik denk dat evangelische gemeentes steeds meer mee te maken gaan krijgen, zijn volwassen christenen die ooit een kerntaak in de gemeente hadden en nu in een geloofscrisis lijken terecht te komen.

Het thema ‘geloofscrisis’ is iets dat dicht aan mijn hart ligt. Mede omdat ik dit zelf persoonlijk heb meegemaakt. Tegelijkertijd vermoed ik dat veel volwassen, evangelische christenen hier in de komende jaren ook tegenaan gaan lopen of misschien nu al tegenaan aan het lopen zijn. Namelijk dat je op een gegeven moment zo maar onverwachts of geleidelijk in een geloofscrisis terecht komt. Als dit gebeurt, weet je vaak niet wat je overkomt. Ooit heb je aan het fundament van de gemeente gestaan en nu voelt het alsof God je in een woestijn leidt en je daar alleen laat. De eerste veertig dagen heb je nog hoop, want Jezus werd ook niet langer dan veertig dagen verzocht.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?
- Helaas, er komt geen opwekking
- Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Reacties

Naast de troost van Godswege in dergelijke periodes, is het ook van belang dat je medechristenen leren om oog te hebben voor degenen die achter blijven. Het zou wel eens kunnen zijn dat christenen niet afhaken door een moeilijke periode, maar wel door teleurstelling, omdat medechristenen zich niet bekommerden om hen, op momenten dat ze dat hard nodig hadden!
J
Ooit heb ik zo'n geloofscrisis meegemaakt en binnen de evangelische wereld wist men daar geen raad mee. Trouwens, men weet binnen de evangelische wereld met veel zaken geen raad was in de loop der jaren mijn ervaring. Die geloofscrisis was voor mij het sluitstuk en ik besloot achter de evangelische wereld definitief een punt te zetten. Maar ik heb ook mogen ervaren dat God mij niet losliet en dat ik uiteindelijk als een vlinder uit die cocon mocht komen.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (17)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen