Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

19 december 2018 door Matthijs Vlaardingerbroek

Draagt de toenemende charismatisering van evangelisch Nederland een risico in zich voor de evangelische gemeentes?

Een tijdje geleden werd ik gevraagd om met het leiderschapsteam van een evangelische gemeente over hun visie voor 2030 na te denken. Welke tendensen zien wij plaats vinden? Wat gebeurt er in evangelische gemeentes en in de levens van mensen? Waar gaat het naartoe? Een van de dingen die ik meen te zien, is dat er een toenemende charismatisering binnen evangelisch Nederland aan het plaats vinden is en dat ik me zorgen maak over de gevolgen die dit gaat hebben voor bepaalde evangelische gemeentes.

Misschien is het wijs om dit artikel met een bijsluiter te beginnen. Ik kan me goed voorstellen dat bepaalde christenen mij als anti-charismatisch beschouwen. Op zich is dit een logische beredenering. Ik heb dit jaar hier op CIP een kritische serie over gebedsgenezing geschreven en daarnaast spreek ik mij met enige regelmaat uit tegen dingen die niet altijd even goed lijken te gaan binnen evangelisch en charismatisch Nederland. Hierdoor kan al gauw de beeldvorming ontstaan dat ik dus vanzelfsprekend ook anti-charismatisch ben. Om eerlijk te zijn, is dit niet het geval. Ik zie mijzelf als een charismatische christen, die misschien wel op dagelijkse basis in tongen bidt en zo en dan mooie avonturen met de Geest mag beleven.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?
- Helaas, er komt geen opwekking
- Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Reacties

Deze algemene trend is ook herkenbaar in ons dorp. Wanneer “doe grote dingen voor God” ten koste gaat van “God wil grote dingen doen in jou”, ligt misleiding op de loer. Jezus waarschuwt voor zelfbedrog; echt en vals lijken heel erg op elkaar (Matt.7:21-23). Het verlangen naar bijzondere ervaringen gaat ten koste van het besef van het dagelijkse wonder: dat de Heilige Geest dagelijks in ons werkt. De kern van de profetie is het getuigenis van Jezus (Openb.19:10).
Charismatisering, jammer dat het niet meer kan meedingen naar "het woord van het jaar".

Bedoel je met dat woord "meer van de Geest", Matthijs?

Je zult het toch wel met mij eens zijn, dat de afkalvende geloofsgemeenschap meer van de Geest nodig heeft?

Meer van de Geest wil zeggen, dat we met al onze ijver en organisatietalenten tekort komen en de controle aan God toevertrouwen. Meer van de Geest is meer Jezus, meer de autoriteit van God Zelf. Minder ik, minder wij... Dat is nieuwe wijn en nieuwe wijn in oude wijnzakken...tja...
Hoi Marijn, mooi woord, he! Heb je het artikel gelezen? Dan weet je dat ik een voorstander ben van meer van Jezus, meer van de Vader en meer van de Geest. In mijn rondreizen door tientallen evangelische gemeentes per jaar zie en proef ik de spanning tussen mensen die meer van de kracht, de gaven en de bovennatuurlijke uitingen van de Geest willen en het leiderschapsteam dat soms een andere koers vaart. Niet altijd loopt dit even goed af. Helaas....
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen