Matthijs Vlaardingerbroek
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

Auteur: Matthijs Vlaardingerbroek

Verdwijnen volwassen christenen stilletjes door de achterdeur van de evangelische gemeentes?

Een tijdje geleden werd ik gevraagd om met het leiderschapsteam van een evangelische gemeente over hun visie voor 2030 na te denken. Welke tendensen zien wij plaats vinden? Wat gebeurt er in evangelische gemeentes en in de levens van mensen? Waar gaat het naartoe? Als vervolg hierop heb ik een aantal artikelen geschreven. Mijn eerste twee artikelen gingen over mijn angst dat we aan het begin of misschien al midden in een grote secularisatie van evangelische jongeren zitten. Maar ik zie niet alleen de jongeren zich terugtrekken uit de gemeentes. Een ander fenomeen dat ik meen te zien, is dat ik ook oudere, volwassen christenen in mijn omgeving in grotere mate stilletjes door de achterdeur zie vertrekken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Matthijs over evangelisch Nederland
- Waarom christelijke jongeren de evangelische beweging verlaten
- Dreigen evangelische gemeentes een hele generatie jongeren kwijt te raken?
- Is dit nu tongentaal of verzin ik deze klanken gewoon zelf?
- Helaas, er komt geen opwekking
- God, wilt U de gave van profetie alstublieft bij mij wegnemen?
Meer over Matthijs over evangelisch Nederland »

Reacties

Dit verhaal is een analyse van wat ik (denk dat ik) zie plaats vinden in evangelisch Nederland. Ik zit er graag naast. Zien andere mensen hetzelfde of juist iets heel anders? Klopt het dat veel evangelische gemeentes geen ontwikkelings- / groeiplan hebben voor 'volwassenen' christenen in hun kerk? Of bestaan die wel? En wat zijn dan goede voorbeelden?
Even de slappe lach, waarvoor ik me nu een tikkeltje schaam: ik zag even het beeld voor me van Paulus, die deze dingen schrijft naar Timotheüs... Ernstig nu: zou het ook misschien kunnen dat gelovigen overvraagd worden: Bijbelstudies, trainingen, lezingen, zangstonden, evangelisatieprojecten. Zou een gelovige ook een burn-out kunnen krijgen juist door het kerken- of gemeentewerk?

Toon meer antwoorden (8)
Toon meer reacties (36)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen