Reinier Zijl

Levensverhaal

10 december 2018 door Jeffrey Schipper

Reinier deed een zelfmoordpoging: "Ik praatte nooit over mijn gevoelens"

“Ik heb wel eens een dominee horen zeggen: ‘Als je depressief bent, vertrouw je niet genoeg op God.’ Dat kwam echt hard binnen. Daardoor ging ik twijfelen aan mijn geloof,” vertelt Reinier Zijl. Mede door zijn gereformeerde opvoeding leerde hij nooit praten over zijn gevoelens. Reinier is depressief en deed zelfs een zelfmoordpoging. Mede door een kerkdienst heeft hij geleerd om met zijn ziekte te leven. Onlangs deelde de Spakenburger zijn verhaal door middel van zijn nieuwe boek.

Wat houdt een depressie eigenlijk in?
“Zelf kies ik ervoor om een depressie te vergelijken met een grauwe sluier die over je hoofd hangt. Een sluier die de werkelijkheid er compleet anders uit laat zien en je hersenen een stuk minder snel laat werken. Doordat je door die sluier alles een stuk minder scherp ziet, ga je dingen anders invullen. De vragen die je krijgt, de opmerkingen, de blikken van anderen en zelfs de stiltes. Het gevolg was dat ik steeds slechter over mijzelf ging denken.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Indrukwekkend!

Goed dat je hier openheid over geeft en heel kwetsbaar over durft te vertellen.

Realtisfisch ook.

Geloven kan niet alles oplossen maar kan wel steun geven.

Mannen in het algemeen praten niet zo gemakkelijk over gevoelens.

Ik was er een van.

Maar het is zo belangrijk!
REAGEER
Indrukwekkende getuigenis. Maar "mond houden en doorgaan" bestempelen als calvinistisch? Jammer dat de "neo's" van iets goeds iets kwalijke wisten te maken.. . Maar dit terzijde. Gods rijke zegen toegewenst, Reinier
REAGEER
Wat een herkenbaar stuk. Ik heb eigenlijk al heel mijn leven last van depressiviteit. Het gaat met ups en downs. Voor mij kwam wel een grote vooruitgang toen ik mijn leven aan Jezus overgaf en zei: Heer U mag doen in mijn leven wat U wilt. Overigens gebruik ik nog steeds paroxetine, wat mijn gevoelens onderdrukt.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify