abortus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

06 december 2018 door Dick van den Bos

Ophef over vermeende partijdigheid Siriz: zijn hun adviezen wel of niet neutraal? - CIP Podcast

Er is ophef ontstaan over de vermeende partijdigheid van Siriz - de organisatie die met steun van de overheid vrouwen helpt als ze ongewenst zwanger zijn. Maar of hun adviezen wel neutraal zijn, wordt nu betwijfeld. Dick en Rik praten hierover in de CIP Podcast.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid


Beluister het frament vanaf minuut 1:20

Siriz komt voor uit de VBOK, die uitgesproken pro-life is. Siriz stelt zich neutraler op, dus als je een abortus wilt, zullen ze zich er niet actief tegen verzetten. Ze zullen je hoogstens adviseren om er over na te denken.

Dick legt uit waar de ophef over gaat. "Ze hebben zich in de kaarten laten kijken door mee te doen aan de Week van het Leven. Dat haalt de schijn van neutraliteit een beetje weg." Terwijl ze wel dankzij de SGP 1,7 miljoen subsidie krijgen, vertelt Rik. "In werkelijkheid valt de neutraliteit dus mee, tevens ook omdat ze in chatgesprekken blijken te verwijzen naar een christelijk standpunt, zo onthulde de Groende Amsterdammer. De ophef lijkt me dan logisch."

Ze krijgen 1,7 mijloen van de overheid, maar zijn niet zo neutraal als je zou willen. En dus dreigt D66 met GroenLinks om het helemaal stop te zetten. Eerst was er consensus gekomen, met inspanning van staatssecretaris Blokhuis (foto) van de CU. De harde eis was dat hij het zou controleren, en dus leek alles opgelost. Totdat Siriz nu meewerkt aan de Week van het Leven. Rik: "Dan snap ik dat ze zeggen: stop de subsidie."

Neutraliteit
Dick: "In principe is dit logisch. Maar je kunt wel je vraagtekens zetten bij de neutraliteit. Want je heb twee organisaties: FIOM en SIRIZ. FIOM bedient de meer seculiere kant. Op onze journalistiek opleiding deden we hier een onderzoek naar, door te bellen naar FIOM en de abortuskliniek. We belden als een refo-meisje die zwanger is en het niet tegen haar ouders durft te vertellen. De vrouw aan de telefoon zei: 'Kom gewoon langs, je ouders hoeven het niet te weten, laat het gewoon weghalen. het is maar een snotje, een vruchtzakje.' Ze werd bijna gepusht om te komen."

Rik: "Dus jij stelt: geen probleem dat de FIOM dit doet, maar als christenen vanuit hun wereldbeeld redeneren, dan is het het hek van de dam? Dat is inderdaad ook vooringenomen."

"Wat wel belangrijk is", vervolgt Rik, "is dat de wet zegt dat abortus geen probleem is. Dat is het standpunt van de overheid en daar kun je niet omheen. De overheid zegt: licht de mensen goed voor, maar doe niet alsof het een groot moreel kwaad is, want het is in de wet verankerd. De grote vraag daarbij is: moet je subsidie willen van de overheid?  Als redelijk gekleurde organisatie moet je je enorm in bochten wringen om dat voor elkaar te krijgen."

Te hoog
Dick: "Of de staat hier zo voor is, kun je over discussieren. Minister Schippers (VVD) zei enkele jaren geleden dat ze het aantal abortussen te hoog vond, een deel is onnodig, zo zei ze. Kennelijk vinden ook mensen van seculiere partijen het soms te hoog. De grote vraag voor mij is: vergroot Siriz haar impact door de subsidie? Zo ja, dan moeten ze zo door gaan. Stel dat zij 5000 abortussen per jaar kunnen voorkomen, dan is dat beter dan wanneer je een activistische kleine beweging bent."

Dick begrijpt ook niet wat er mis is met een organisatie die erop aandringt om nog een keer extra na te denken voordat je abortus pleegt. "Het brengt vaak grote psychigische klachten met zich mee."

Sturen
Rik vind het daarbij wel belangrijk dat je niet gaat sturen. "Net als bij een psycholoog. Die wordt getraind om niet te sturen. Ze mogen nooit zeggen: 'Ga maar scheiden'. Ook christenen moeten niet willen om vanuit een agenda te werken. Dan kun je beter naar Schreeuw om Leven - en dan weten de mensen tenminste eerlijk wat je wereldbeeld is. Het is vervelend om door Siriz geholpen te zijn en achteraf te horen dat ze een bepaalde agenda hebben."

Rik besluit met het punt dat je nooit zonder je wereldbeeld kunt opereren. "Iedereen, dus ook Siriz, leeft vanuit een bepaald wereldbeeld. Dat zie je - of ze het willen of niet - zelfs bij rechters." Dick: "En dus, als je neutraliteit najaagt, dan geldt dat niet alleen voor Siriz, maar ook voor de abortusklinieken. Ik denk dat het een mooi onderwerp is voor een christelijke onderzoeksjournalist om ook onderzoek te doen bij zo'n kliniek."

Beluister het fragment vanaf minuut 1:20

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

CIP Podcast
- Christelijke zender op zwart: vreemde move van Israël? - CIP Podcast
- Waarom een vrouwelijke dominee huilde van vreugde - CIP Podcast
- Orlando Bottenbley relativeert racisme-ophef: verfrissend? - CIP Podcast
- Christenen verplichten om homobeleid op papier te zetten? - CIP Podcast
- Hoe christenen reageren op gedragscode homopastoraat - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Reacties

B
Dag Rik en Dick. Ik mis in jullie overwegingen de bedenktijd die de wetgever rondom abortus heeft opgenomen. Daarmee wordt door de wetgever uitgedrukt dat abortus toch niet zomaar een dingetje is waartoe je kunt besluiten. Dus kun je best een kanttekening plaatsen bij de opmerking van Rik dat de wet zegt dat abortus geen probleem is. Als dat zo was, waarom dan die bedenktijd?
A
De oorzaken en gevolgen van abortus zijn bekend: goddeloosheid ofwel ONTKENNING van Schepper God en Zijn Schepping.

Dat mensen vaak ook onbewust hun Ego/satan volgen ontslaat ze niet van Gods gerechtig OORDEEL.

Abortus vernietigt de SAMEN-leving omdat de dood/satan autoriteit wordt gegeven door deze zonde.

God spreekt gerechtigheid uit door de bijbel: op zonde volgt de dood.

Kies dan VANDAAG wie je wilt gehoorzamen......bepaal je toekomst!

Shalom

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.