denk
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

29 november 2018 door Dick van den Bos

Doet DENK een poging om Nederland verder te islamiseren? Rik en Dick Podcast

De Utrechtse fractie van DENK zette afgelopen week vraagtekens bij de komst van Bijbelse muurschilderingen op flats in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Is dit een voorteken van voortgaande islamisering? Hierover praten Dick en Rik in de CIP Podcast.

- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via iTunes.
- Beluister het gesprek in de CIP Podcast via Stitcher.

Beluister het fragment vanaf minuut 26:02

De Telegraaf schreef een stevig artikel hierover en interpreteerde het als dat DENK een kruistocht voert tegen het christendom. De schilderingen komen uit de 16e eeuw en bevatten namelijk Bijbelse platen. Rik: “En toen ging DENK tekeer en ze vroegen zich af; mogen wij nu ook een grote moskee op de flat zetten?”

Dick: “We moesten het artikel nog wel een beetje aanpassen. Wij we interpreteerden het als DENK die af wil van Bijbelse uitingen. Maar toen stuurden ze een berichtje; ze wilden namelijk niets inperken, maar ze wilden de religieuze uitingen juist uitbreiden. Zodat er ook ruimte kwam voor islamitische uitingen. Maar veel christenen voelen wel aan dat DENK nu nog klein is, maar dat ze nu al een beetje hun ware aard laten zien.”

Reacties
Rik signaleerde dat de reacties niet mals waren. “John Wijlenga zei dat hij de religiestress niet verwacht had van DENK. Ook zagen veel mensen het als hét bewijs dat ze Nederland willen islamiseren. Klein Marokko, een geestelijke strijd, zo noemden mensen het. Evert van der Born zei: ‘We moeten Mohammed zeker als muurschildering plaatsen? Ga dat in je eigen land doen! DENK moet snel verboden worden.’ Ik vind het allemaal enorm overdreven.”

“Ik snap best dat je een beetje boos kan zijn op DENK, en dat ze nooit de beste vrienden worden van menig christen. Maar het is vrij logisch dat die mensen zich afvragen; wanneer mogen wij een keer iets? Wij willen ook graag islamitische kunst op de muur. Wanneer mag er een moskee op? Want we hebben scheiding tussen kerk en staat, en nu lijkt de staat hier partij te kiezen voor het christendom. Terwijl er ook mooie Perzische kunst is.”

Drammen
Dick: “In principe denk ik ook dat het meevalt, het is in dit geval niet vanuit verkeerde intenties gedaan. Maar het kan wel tegen christenen werken. Als mensen in de gemeenteraad gaan drammen hierover – omdat ze ook ruimte voor de islam willen – dan kunnen mensen snel denken: ‘Maar we willen geen moskee op de flat, dus laten we de Bijbelse schilderingen dan ook maar niet doen, want dan zijn we van het gezeur af.’ Zo wordt het gelijk geschakeld. De discussie rondom de islam werkt vaak tegen het christendom, dus indirect hebben we een beetje last van DENK.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

CIP Podcast
- Coronaberichtgeving: wordt de Biblebelt in een kwaad daglicht gezet? CIP Podcast
- Wordt het christelijk onderwijs aangevallen? - CIP Podcast
- Is het klimaatdrammen de PKN binnengedrongen? - CIP Podcast
- Lijdt politicoloog André Krouwel aan christofobie? - CIP Podcast
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
Meer over CIP Podcast »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Wanneer mogen wij iets?... Hallo ben je wakker? Menig iets willen wordt een eis! En moslimhatende christenen.... waar slaat die opmerking op? Ik vind dat wel erg overdreven hoor, als je jezelf laat horen omdat je ervaart dat ons land steeds meer overspoelt word door Denk denkers..... De Islam is niet gezellig en lief, en

moslims zijn er in allerlei varianten van zeer vrij tot zeer streng in

de leer. Moslims zijn mensen die ik dien lief te hebben de Islam is

een verwerpelijke ideologie.
Wij Nederlanders willen het onze medelanders net even te vaak naar de zin maken, en dat hoeven wij echt niet te doen. Als het er op aankomt voelen veel van onze medelanders zich ineens geen Nederlanders maar.... vul zelf maar in. Als het uitkomt zijn ze “toch ook Nederlanders”??? Tuurlijk! En we mogen wel degelijk op onze hoede zijn voor Denk denkers, beetje minder politiek correct zijn zou ons niet misstaan.!
Islamitische kunst is heel mooi. Je hebt prachtige Perzische tapijten en fantasierijke 1000+1 nacht-gebouwen. Soenniten mogen geen afbeeldingen van mensen maken. Daarom is Islamitische kunst vooral veel versiering en kalligrafie; mooi geschreven koranteksten, mooi maar wel koran. Stel je dat eens levensgroot op gebouwen voor terwijl de doorsnee burger het niet kan lezen... Het vervelende van "denk" vind ik dat ze altijd uit zijn op polarisatie.
Toon meer reacties (5)