Jan Martijn Abrahamse

God

29 november 2018 door Jeffrey Schipper

Theoloog wil leven als pelgrim: "God wil niet dat we een christelijke staat vestigen"

Als evangelische jongen groeide Jan Martijn Abrahamse niet op met de psalmen. “De psalmen gaan over allerlei moeilijke thema's zoals geweld, twijfel en conflicten. Die brute eerlijkheid raakte mij. De psalmen hebben mijn geloofsleven verrijkt,” vertelt de theoloog. Hij verdiepte zich in de pelgrimspsalmen en deelt zijn ontdekkingen in zijn nieuwe boek 'Breekbaar Halleluja'. “God leert ons niet om een christelijke staat te vestigen, maar om altijd onderweg te zijn.”

Hoe heb jij de psalmen leren liefhebben?
“Het bijzondere is dat ik niet zoals christenen uit andere tradities met de psalmen ben opgegroeid. Ik ben opgegroeid in een evangelische kerk. In zekere zin is het ook verfrissend om zonder herinneringen aan onberijmde of berijmde psalmen dit Bijbelboek te lezen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Jan Martijn: wat een bemoediging te lezen hoe deze psalmen ook voor jou zijn gaan leven.

Jouw getuigenis zal velen aanspreken omdat je hierin afdaalt naar de diepe rijkdom in de psalmen, die het leven met God, ook in beproevingen, biedt. Hoewel wij de tradities, ook in de eredienst, niet "verheerlijken" ervaren wij (als ouderen), soms wel enige vervreemding wanneer weer nieuwe Opwekkingsliederen aan de schier eindeloze reeks worden toegevoegd. Niet het vele is goed maar het goede is veel. Gods zegen!
Ik ga naar een kerk waar vooral opwekkingsliederen worden gezongen, sommige daarvan zijn eigenlijk psalmen. Wat mij betreft zou er ook een psalm in traditionele berijming mogen worden gezongen. Er zou inderdaad eens gekeken kunnen worden of weinig gezongen opwekkingsliederen niet uit de bundel moeten worden verwijderd, maar ik ga er niet over. Wel denk ik het goed is om creatieve liedjesschrijvers te bemoedigen door hun werk in de bundel op te nemen.
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher