John

God

27 november 2018 door Dick van den Bos

Bijbelleraar John Boekhout blij verrast: "Het is ongelofelijk hoe snel het christendom zich verspreidt"

John Boekhout is van stichting Apollos en komt voor zijn werk op vele plekken in het zuidelijk halfrond. Daar ziet hij voor zijn ogen grote kerkgroei plaatsvinden. “In veel landen staat op haast elke hoek van de straat een kerkgebouw. Het is ongelofelijk hoe snel het christendom zich verspreidt.” Veel voorgangers hebben desondanks geen theologische scholing, en Apollos biedt handvatten aan om hen op weg te helpen.

Hij vertelt hoe zijn eerste ervaringen waren in de zuidelijke ‘opwekkingsgebieden’. “We werkten eerst vooral in Oost-Europa, maar later kregen we het verzoek om ook naar Afrika, Latijns-Amerika en Azië te gaan. Dan kom je daar en denk je: ‘Goeiedag, zeg, dit is ongelofelijk.’ Ik las de berichten wel van duizenden nieuwe kerken per week, maar als je daar bent, merk je dat het daadwerkelijk zo is.”

“Juist na de koloniale tijd is het christendom zo hard gegroeid, toen de blanken weg waren. En juist omdat er nu weinig westerlingen in die gebieden werken, hebben we nog maar half door wat zich daar allemaal afspeelt.”

Wat zie je daar voor je ogen gebeuren?
“Overal waar je komt merk je er wat van! Sowieso zag je in Afrika beneden de Sahara, en in Latijns-Amerika deze groei van na de tachtiger jaren van de vorige eeuw. Overal profileren christenen zich. In Afrika heb je hele waslijsten aan organisaties die actief zijn, en kerken met gigantisch grote aantallen in hun samenkomsten. Het is gigantisch. Als ik in een doorsnee kerk kom en ik ben er een paar jaar later weer, zie je meestal dat het hard gegroeid is. Het is lokaal gedreven groei. In Nigeria werd ik eens verrast hoe ze me met alle egards ontvingen. Ze gaven niet alleen mij als westerling een mooi hotel, maar ze betalen de onkosten van alle Nigeriaanse conferentiegangers (duizenden bezoekers per jaar), dat doen ze allemaal zelf.”

Wel bizar om allemaal te zien, lijkt me...
“”Ja! Terwijl ik nog best een sceptisch persoon ben. Ik vind het belangrijk om naar de statistieken te kijken, en ik wist niet of ik al die statistieken moest geloven. Maar als ik daar ben, dan vraag ik me zelfs af of die statistieken niet te behoudend zijn. Er zijn zo veel groeperingen die waarschijnlijk niet eens geteld zijn.”

Wat is de kracht van die kerk?
“Volgens mij verschilt dat! Als in een Indiase regio het christendom groeit in twintig jaar tijd van 100.000 naar 2 miljoen, dan hoeft dat er niet aan te liggen dat ze het kastensysteem overschrijden. In een islamitisch land als Pakistan is daar weer heel anders (de meeste christenen leven beneden de armoe grens), en in China ook weer heel anders. Misschien is het vooral de God van genade die hier achter zit. In Latijns-Amerika en Afrika zijn er legio voorbeelden van kerken die om zich heen kijken, en hun verlangen naar groei combineren met een diaconale levensstijl."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Prijs God, prijs God! Wat adembenemend mooi! Jezus, doe hier hetzelfde, Europa heeft U zo nodig!
REAGEER
Duidelijk is dat de 'kandelaar' hier weggehaald wordt... En dat door onze eigen schuld. Wij hebben de islam met open armen ontvangen. Wij zullen daarvoor een zware prijs betalen...
Willem Fahner, de secularisatie en daaraan gekoppeld, de kerkleegloop, begon vèr vóór "de ontvangst met open armen van de Islam". Begin maar gerust met Vaticanum II, 1966. Ik tel geen zieltjes 'uit' of 'in': ik getuig. Ora et Labora!
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher