Willem Ouweneel

Nieuws

01 november 2018 door Willem J. Ouweneel

De Balfour-verklaring: het startsein van de staat Israël

Vandaag is het precies 101 jaar geleden dat de beroemde (of beruchte) Balfour-verklaring werd opgesteld met betrekking tot Palestina (2 nov. 1917, dus nog tijdens de Eerste Wereldoorlog).

Ze heet zo omdat ze werd geschreven door de toenmalige Britse minister van Buitenlandse Zaken, Arthur James Balfour († 1930), op instigatie van de toenmalige eerste minister, David Lloyd George († 1945). Ze was gericht aan Lionel Walter Rothschild († 1937), een van de joodse leiders in Groot-Brittannië. Ze kwam tot stand na aanhoudend lobbyen door Rothschild en vooral Chaim Weizmann († 1952), die naderhand de eerste president van de staat Israël zou worden. De verklaring luidt (in vertaling) als volgt:
‘Zijne Majesteits Regering staat welwillend tegenover de vestiging in Palestina van een nationaal tehuis voor het joodse volk, en zal haar beste krachten aanwenden de verwezenlijking van dit doel te bevorderen, waarbij het duidelijk moet zijn dat niets zal worden ondernomen dat de burgerlijke en godsdienstige rechten van niet-joodse gemeenschappen in Palestina zou kunnen aantasten, of de rechten en de politieke status die Joden genieten in enig ander land.’

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Als de Palestijnen de wapens neerleggen is er morgen vrede. Als Israël de wapens neerlegt zal het morgen niet meer bestaan.
R
Sloganeske onzin. Ten eerste hebben Palestijnen geen wapens zoals Israel die wel heeft. Israel krijgt 3 miljard dollar wapenhulp per jaar. Ten tweede is het wel te begrijpen dat Arabieren die 67% van de toenmalige bevolking uitmaakten maar 44% van het land kregen terwijl Joden die 33% uitmaakten 56% van het land kregen. Ten derde is het niet waar dat Palestijnen altijd de daders zijn en Israel alleen maar het zielige slachtoffer. Het omgekeerde kan ook het geval zijn, zoals elke Palestijn inclusief elke Palestijnse christen je kan vertellen.
Toon meer antwoorden (6)
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher