Alisa Gararuk

Levensverhaal

07 november 2018 door Marina de Haan

Alisa bidt voor een nieuwe nier: "Niemand kan mijn pijn begrijpen"

Alisa geniet van haar leven met dochtertje Chloé. Ze ontwerpt kleding, heeft een hechte vriendengroep en is actief in haar kerk Hillsong Netherlands. Haar leven lijkt redelijk zorgeloos, totdat ze in 2015 een auto-immuunreactie krijgt die haar leven compleet op z’n kop zet. Datzelfde jaar krijgt ze de diagnose: nierfalen.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Marina de Haan.

Word ook lid

“Wat moet ik met mijn dochter doen als ik overlijd?”, was het eerste dat door haar hoofd schoot. Nu, vier jaar verder, is ze nog altijd in afwachting van een donor. “Ik kan niet voor altijd blijven dialyseren.”

Diepe pijn
Op het Amsterdamse Weesperplein ontmoeten we de 30-jarige Alisa Gararuk en dochter Chloé op een terrasje. Onder de zomerse zonnestralen vertelt Alisa hoe haar leven en haar geloof de afgelopen vier jaar drastisch zijn veranderd.

“Ik was niet boos op God, maar ik vond wel dat Hij ver weg was. Ik had veel fysieke en emotionele pijn, waardoor ik niet echt op God kon focussen. Ik ben heel dankbaar voor mijn kerkfamilie. Zij hebben in die tijd veel voor me gebeden en mij bemoedigd. Ze hebben mij als het ware opgetild. Anders was ik er nu denk ik niet meer geweest.” 

Soldaatjes
Het immuunsysteem van Alisa viel vier jaar geleden uit. “De auto-immuunreactie heeft mijn nieren kapot gemaakt”, vertelt ze. Dochter Chloé (9 jaar) kijkt haar moeder vragend aan. “Iedereen heeft een auto-immuunsysteem”, legt Alisa aan haar dochter uit. “Het is een systeem in je lichaam dat virussen en bacteriën als soldaatjes aanvalt. Ze vallen dingen aan die niet in het lichaam horen, maar soms valt het het lichaam zelf aan.” Het blijft even stil, dan reageert Chloé verontwaardigd: “Dat is heel dom.” 

'Ik houd hoop op een nieuwe nier'

Dat is het inderdaad. Het is de reden dat Alisa’s nieren meer naar behoren functioneren. Ze kan zich het moment nog herinneren dat ze in de spreekkamer van de arts zat en de diagnose te horen kreeg. “Ik had een gevoel van onbegrip en wilde de situatie keihard ontkennen. Ik probeerde om te achterhalen waarom het gekomen is en waardoor.” Inmiddels weet ze dat het nooit duidelijk zal worden waarom ze de auto-immuunreactie in de eerste plaats heeft gekregen. “Daar komen we nooit achter.” 

Levensbelang
Gezonde nieren zijn van levensbelang. Als je nieren niet werken, dan ga je dood. Dat is een keiharde realiteit van nierfalen. In Nederland hebben volgens de Nierstichting bijna 17 duizend mensen nierfalen. Daardoor hebben ze een vervangende behandeling nodig: dialyse of transplantatie. Zo’n 6500 mensen moeten dialyseren om in leven te blijven. Alisa is daar een van.

Dialyseren is echter eerder overleven dan leven. Drie keer per week wordt ze ’s nachts 8 uur lang gekoppeld aan dialyse-apparatuur. “Het is altijd pijnlijk en heel stressvol. Vooral de dikke naalden en de nakaters maken het pijnlijk.” Alisa’s leven wordt na een dialyse gekenmerkt door misselijkheid, hoofdpijn, vermoeidheid en een energietekort. “Je komt in een soort overlevingsmodus.”

New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Emotionele pijn
Naast fysieke pijn ervaart Alisa ook veel emotionele pijn. “Als ik overlijd, dan heeft mijn dochter niemand”, was haar eerste gedachte toen ze ziek werd. “Ik was zo bang dat Chloé alleen zou achterblijven als ik het niet zou redden. Of dat ze bij mensen tercht zou komen die niet het beste uit haar zouden halen. Maar God is goed”, vertelt ze dankbaar.

'Mijn problemen en mijn ziekte zijn niet mijn identiteit'

“Ze woont nu doordeweeks bij mensen die ik met heel mijn hart vertrouw en echt respecteer. Het zijn hele opbouwende en liefdevolle mensen. Ik ben God en hun zo dankbaar. Ik heb er veel rust over. Haar pleegouders voelen als familie. We zijn one big family geworden.” 

Die emotionele pijn werd nog erger doordat ze veel vrienden in korte tijd verloor. “Mensen weten niet goed hoe ze met ernstige ziekte om moeten gaan. Sommige vrienden lieten niets meer van zich horen, anderen zeiden gewoon dat ze niet meer konden afspreken.”

Dapper
Ondanks de tegenslagen weet Alisa perspectief te houden. “God heeft steeds een back-up plan. Vaak komt hulp uit onverwachte hoeken. Maar het was soms wel erg moeilijk. Je staat er een beetje alleen voor. Niemand kan je pijn begrijpen, niemand weet precies waar je door heen gaat. En het duurt geen weekje of een maandje. Mijn leven is al vier jaar zo. Op een gegeven moment hebben mensen er genoeg van. Mensen willen ook gewoon iets leuks.”

Alisa is dapper, een strijder, ze geeft niet op. Ze leerde om alles aan God terug te geven. “Mensen zijn ook maar mensen. Het is beter om naar God te gaan. Het is Zijn genade die me er iedere dag doorheen sleept”, zegt ze wijs. “Als je focust op God en je hart opent voor Zijn liefde en Zijn koninkrijk zoekt, dan worden de stormen in je leven vanzelf stil. Het kan ook niet anders. Je ervaart dan zoveel rust en de dingen die zo om aandacht schreeuwden, lijken dan alleen op een verre echo.” 

Geloven in genezing
“Natuurlijk geloof ik in genezing. Jazeker”, zegt Alisa stellig. “Voor God is genezing een keer met Zijn ogen knipperen. Ik weet alleen niet waarom sommigen wel genezen en anderen niet. Maar ik vertrouw op Hem dat Hij het wel weet.” 

'Op God focussen is het beste dat je kunt doen'

Haar geloof in God is de afgelopen jaren erg veranderd. Te midden van ziekte is haar geloof zekerder geworden. “Ik realiseer me dat ik Zijn dochter ben. Ik ben verre van perfect, maar ik zie in dat het niet om mij gaat maar om God en wat Hij gedaan heeft. Ik focus nu op Hem en niet meer op mezelf. Op God focussen is het beste dat je kunt doen.”  

Identiteit
“Mijn identiteit is dat ik een kind van God ben. Mijn problemen en mijn ziekte zijn niet mijn identiteit. Dat mag nooit je identiteit worden”, roept Alisa op. “Het is makkelijk gezegd en ook wel cliché, maar als je het uitvoert, dan ga je de vruchten ervan zien. Het is eenvoudig om in de slachtofferrol te gaan zitten en verwachten dat iedereen alles voor je doet.” Ze geeft toe dat ze zelf een paar keer een pity party heeft gehad. “Vooral toen ik mijn vrienden kwijtraakte. Maar achteraf gezien, is het beter dat ze weg zijn. Het is God die controle heeft over alles. Je moet gewoon doorgaan.” 

'Zolang je nog kunt praten, kan je iets voor iemand anders betekenen'

Het maakt volgens Alisa niet uit hoe ziek je bent en in welke situatie je zit. “Zolang je nog kunt praten, kan je iets voor iemand anders betekenen. Je kunt beter op de ander focussen dan op je eigen zieligheid.” In alle eerlijkheid: soms weet Alisa zelf ook niet meer wat te doen. “Maar dan kan je nog altijd een keuze maken. Dan kan je ervoor kiezen om het Woord in te duiken.”

Alisa: “Ik houd hoop op een nieuwe nier.”

Donor worden?
Onlangs plaatste Alisa een oproep op Facebook voor een donornier. Haar bericht is meer dan 600 keer gedeeld. Alisa zoekt een donor met bloedgroep O+. De wachttijd voor deze bloedgroep is vaak 13 jaar. De overlevingskans van dialyseren is 5 tot 10 jaar. Zonder nier zal ze sterven terwijl ze wacht. Wil jij doneren? Stuur Alisa vrijblijvend een e-mail voor meer informatie: alisagararuk@gmail.com.

Bovenstaand artikel is onderdeel van de serie 'Eerlijk over…' Wil jij ook je verhaal doen over dit of over een ander onderwerp? Stuur een e-mail naar redacteur Marina via marina@cip.nl.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Eerlijk over
- De man van Yvonne heeft Asperger: "Thuis ga ik van binnen langzaam dood"
- Frank heeft Asperger: "Het voelt soms als groepsverkrachting"
- Sjoukje is getrouwd met een ongelovige man (en dat gaat prima)
- Tante Anne verloor haar enige kind: "God is veel groter dan wij beseffen"
- Hemelse blijdschap om een doelpunt van Ajax
Meer over eerlijk over »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand!