Willem Ouweneel

God

26 oktober 2018 door Willem J. Ouweneel

Is Nederland merendeels niet meer religieus!? Kom nou!

Het CBS heeft me daar een merkwaardig stukje werk afgeleverd. Op de website van het Centraal Bureau voorde Statistiek vinden we de grote kop: ‘Meer dan de helft Nederlanders niet religieus’. Belachelijk. Daaronder staat in kleinere letters: ‘Voor het eerst rekent een meerderheid van de Nederlandse bevolking zich niet tot een religieuze groepering.’ Dat klinkt al iets nauwkeuriger. Je hoeft immers helemaal niet tot een religieuze ‘groepering’ te horen om toch religieus te zijn. Hoe kan een respectabel instituut als het CBS zo’n fout maken?

Welke ‘groeperingen’ heeft het CBS trouwens onderzocht? Dat blijken de volgende te zijn: rooms-katholiek, Nederlands hervormd, Protestantse Kerk in Nederland, ‘andere gezindte’, Islam en Gereformeerd. Je wrijft je ogen uit. Zouden ze bij het CBS niet weten dat de Nederlands Hervormde Kerk in 2004 is opgegaan in wat sindsdien de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heet? Als je zo’n blunder ziet, dan heb je eigenlijk al geen zin meer om het onderzoek nog verder te bekijken. En wat betekent ‘Gereformeerd’ hier? Is dat een verzamelnaam voor alle kerkgenootschappen die ooit uit de Nederlands Hervormde Kerk zijn voortgekomen? Trouwens, zouden ze bij het CBS weten dat ‘dé’ Gereformeerden (van Kuyperiaanse snit) sinds 2004 eveneens tot de PKN behoren?

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

E
Denk maar niet dat het hier om fouten gaat. Bij het CBS zijn ze niet dom. Het is gewoon een anti-christelijke lobby, die doelbewust manipuleert. Er zijn binnen de overheid en de Nederlandse politiek stromingen die geen kans voorbij laten gaan om het beleven van geloof te ondermijnen.
REAGEER
Bedankt Willem voor deze waardevolle reactie. Komt deze inhoud nu ook bij hoofd redactie van CBS terecht met dringend verzoek tot correctie?

Martin
REAGEER
Mooi stuk! Ik schrok van de CBS-kop. Gelukkig nuanceert bovenstaand e.e.a.
REAGEER
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher