Discipelschap

God

11 oktober 2018 door Arjan Markus

Discipelschap - samen Jezus volgen zonder eenheidsworst

Het kan niet genoeg benadrukt worden dat discipelschap in je eentje niet gaat. Je kunt Jezus echt alleen maar volgen samen met anderen. Nu zullen leerlingen van Jezus dat ook niet snel ontkennen, maar ondertussen maakt onze individualistische cultuur dat we toch heel vaak individualistisch over navolging nadenken. ‘Hoe kan ik Jezus volgen? Hoe kan ik iets van het evangelie laten zien? Hoe kom ik in het reine met God?’

Dat zijn natuurlijk vragen die er ook toe doen, maar in het Nieuwe Testament ligt de nadruk toch veel meer op ‘samen’. Hoe kun je als gemeenschapJezus volgen en samen iets van Hem laten zien?

Nu is er iets geks aan de hand met (veel) christenen in Nederland. Aan de ene kant zijn velen dus geneigd om in de eerste plaats individualistisch over navolging te denken. Maar aan de andere kant vindt men het weer heel moeilijk om te aanvaarden dat christenen verschillende opvatting kunnen hebben over hoe je op allerlei gebieden van het leven Jezus navolgt. ‘Navolging doe ik persoonlijk, maar we moeten het wel eens zijn over wat Jezus van ons vraagt.’ Een actueel voorbeeld hiervan is de discussie onder (orthodoxe) christenen over wat Jezus van ons vraagt op het gebied van relaties en seksualiteit als we homo zijn. De meningen lopen hierover uiteen, maar het lukt niet of nauwelijks om elkaar te blijven aanvaarden ondanks een verschil in inzicht.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher