Ds. H. Liefting

God

26 september 2018 door Jeffrey Schipper

"Vergaderingen over randzaken vond ik als dominee vaak vreselijk"

“Vergaderingen over de liturgische veranderingen werden soms op het scherpst van de snede gevoerd. In hervormde gemeenten verlopen dit soort gesprekken vaak moeizaam,” merkt ds. H. Liefting op. Vorig jaar ging de hervormde predikant met emeritaat. CIP.nl zocht hem op in zijn woonplaats Gouda en sprak met hem over geloofszekerheid, wel of niet ritmisch zingen en een bijzondere begrafenis.

“Als kind heb ik het open gesprek over het geloof dat we als gezin beleden gemist,” geeft Liefting toe. “Te vaak kwam het neer op regels waar we ons aan moesten houden. Ruimte om erover door te praten was er niet. Vergeet niet dat dit in mijn jonge jaren vrij gewoon was. Bovendien ben ik opgegroeid op de Veluwe, waar mensen per definitie meer gesloten zijn dan bijvoorbeeld in het Westen. Tegelijkertijd merkte ik dat mijn ouders zich wel degelijk met het geloof bezighielden. Mijn vader ging soms zelfs doordeweeks naar een kerkdienst en af en toe ging ik met hem mee.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

A
Dhr Liefting was heel lang geleden mijn geschiedenisleraar. Nu ik zelf godsdienstdocent ben, neem ik zijn voorbeeld hoe hij geschiedenis tot leven kon brengen, nog mee in mijn lessen...
REAGEER
J
SHALOM ds Liefting

Mooi openhartig artikel van u. Het zingen van de aloude Statenpsalmen is geen randzaak, maar hartzaak." Hoort wat mij God deed ondervinden". En ja ik wordt ook wel eens moe en verdrietig van de veranderingsdrift in kerken, alsof de oplossing zou zijn! Natuurlijk zijn er ook mooie andere liederen zoals bijvoorbeeld uit de bundel van Johan de Heer. In het Goudse ziekenhuis zingen iedere zondagavond uit deze bundel. Fijn dat u nu meer tijd heeft om bezoeken bij gemeenteleden (Waddinxveen) af te leggen.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify