Wim Verboom

God

20 september 2018 door Jeffrey Schipper

De Dordtse Leerregels: wat moeten christenen in 2018 ermee?

“'Gemeente, er is een uitverkiezing dus de hemel is niet voor iedereen'. Wie op deze manier preekt doet geen recht aan de Dordtse Leerregels,” stelt prof. dr. W. Verboom. De hervormde theoloog heeft gewerkt aan een hertaling van een gereformeerd belijdenisgeschrift dat met bloed, zweet en tranen tot stand is gebracht. Wat moeten christenen vandaag de dag met een belijdenis uit de zeventiende eeuw? Verboom legt uit waarom de Dordtse Leerregels nog steeds relevant zijn.

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Dordtse Leerregels zijn ontstaan. Wat ging daaraan vooraf?
“In de loop der jaren is onder gereformeerden een discussie op gang gekomen over de manier waarop mensen deel uitmaken van het heil van Christus. Kiezen mensen er zelf voor om Christus te volgen of wordt die keuze door God in harten van mensen gelegd? Deze kernvraag leidde tot een grootschalig, maatschappelijk debat en had enorme consequenties.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
"Wie preekt in de lijn van 'gemeente, er is een uitverkiezing dus de hemel is niet voor iedereen' doet geen recht aan de Dordtse Leerregels." Maar wat te denken van:"God schenkt in dit leven aan sommigen het geloof, terwijl Hij het aan anderen onthoudt. Maar volgens datzelfde besluit laat Hij hen die niet zijn uitverkoren, uit kracht van zijn rechtvaardig oordeel over aan eigen slechtheid en hardheid." (1e hoofdstuk, artikel 6)

Ofwel: A is ongelijk aan A?!
REAGEER
M
De DL zijn grotendeels gebaseerd op de Roomse leer. Het principe van de Reformatie dat we alleen de bijbel laten spreken en dat de kerk geen structuren meer oplegd naast de bijbel, viel dus al snel in duigen. Arminius werd gedemoniseerd en de kerk ging er met opgeheven hoofd met de winst vandoor.
REAGEER
J
"Belijden betekent uitspreken wat je gelooft op grond van Gods Woord. Daarom kunnen de Bijbel en belijdenisgeschriften die daarop gebaseerd zijn nooit in tegenspraak zijn met elkaar."Hier geldt kennelijk het dogma c.q. 'Dordste dogma' dat de belijdenisgeschriften gebaseerd zijn op de Bijbel (dogma-1). Hieruit zou dan volgen dat die belijdenisgeschriften nooit in tegenspraak zijn met Gods Woord (dogma-2). Wat we ons moeten afvragen: zijn de zgn. belijdenisgeschriften (DL) echt gebaseerd op Gods Woord?
REAGEER
Toon meer reacties (5)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify