Ds. J. Westerink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

06 september 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. J. Westerink: "De Heere willen dienen is niet genoeg"

“Jakob vraagt niet: 'Heere, wijs mij de vrouw aan die U voor ogen heeft.' In plaats daarvan gaat hij af op zijn eigen ogen. En toch gaat de Heere door met Zijn heilsplan.” Tegenover meer dan honderd mannenbroeders vertelde ds. J. Westerink vorige week in Elspeet over Jakob. Deze man wilde dolgraag God dienen, zoals Westerink dat zelf ook wilde. “Maar de Heere willen dienen is niet genoeg.”

“Jakob heeft de belofte van de Heere via zijn vader Izak ontvangen,” vertelt de christelijke gereformeerde predikant op basis van Genesis 28:10-22. “In Bethel herhaalt de Heere wat Izak al tegen Jakob heeft gezegd: 'In u en uw nageslacht zullen alle geslachten van de aardbodem gezegend worden.' Maar toch moet Jakob het beloofde land uit. Als balling is hij twintig jaar weggeweest. Jakob komt er buiten te staan, terwijl Ezau al die tijd wél in dat land mocht leven. Wat ik in deze geschiedenis zo wonderlijk vind: de Heere spreekt met Jakob geen woord over zijn zonden. Wat ook pijnlijk is, is dat Jakob er zelf ook geen woorden aan wijdt. Aan het einde van Genesis 28 komt Jakob met zijn eigen beloften. 'Ik zal dit... ik zal dat... ik zal zo...'

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Izaäk werd OOK niet door God geleid! Izaäk liet zich leiden door zijn ziel, ofwel zijn 5 zintuigen: blind, reuk, smaak gevoel en gehoor!! Dat ondanks dat Izaäk drager van de belofte was. Het bedrog van Jacob was derhalve heel terecht!1 Rebecca had meer met de weg van God dan Izaak! Vandaar het complot!
E
Jozef en Benjamin waren de zonen van Rachel, wiens gebed om vruchtbaarheid verhoord was.Jezus werd dan wel uit Judah 's lijn geboren, maar Jozef in Egypte als onderkoning verwoordt de typologie van Jezus voor de heidenen. Zijn broeders zullen Hem herkennen. Heeft de predikant ook een verklaring voor het verhaal over Tamar etc. uit Genesis 38, wat er zomaar tussenin gezet lijkt te zijn?

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.