Gert Zomer

God

07 september 2018 door Jeffrey Schipper

"Nog steeds is de scheiding tussen kerk en wereld te groot"

“De dominee bedient de ‘eigen’ mensen, is mijn ervaring. Nog steeds is de scheiding tussen kerk en wereld te groot,” stelt ds. Gert Zomer. Sinds vorig jaar is hij pastor voor kerklozen. De predikant doet pastoraat, stervensbegeleiding en leidt trouwdiensten voor mensen buiten de kerk. Hoe is het zover gekomen? Gert geeft antwoord.

Volgens u laten sommige kerken een gat liggen. Wat bedoelt u hiermee en hoe komt het dat pastorale zorg vaak stopt bij de grenzen van de kerk?
“Laat ik beginnen bij mijn overleden schoonmoeder. Zij haalde vaak Paulus aan: Doe goed aan alle mensen, vooral aan de geloofsgenoten. ‘Maar’, zei ze er dan altijd achteraan: ‘dat eerste niet vergeten he’! Ik kom zelf uit een traditie dat vooral het laatste in praktijk werd gebracht: vooral de geloofsgenoten. Brood kochten we bij de bakker die van de eigen kerk was, ook al woonde die acht straten verder! Ik ben nu 34 jaar predikant en ik heb vaak ervaren dat mijn activiteiten buiten de deur van de gemeente vooral gezien werden als een hobby van mij. ‘Leuk dat je dat doet, maar je bent wel onze dominee die er vooral voor ons is!’ Natuurlijk waren er uitzonderingen, maar het ambt heeft in de meeste kerken vooral een naar binnen gerichte focus. De dominee bedient de ‘eigen’ mensen.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Dit is een geweldige ervaring.

Mijn commentaar wordt van rechts naar links opgebouwd.

Iemand anders ook dat probleem?

Je weel niet wat je voor je ogen ziet gebeuren.

Je cursor staat RECHTS.

Je letters worden wel RECHTS achter elkaar gezet, terwijl de zin langzaam naar LINKS over je scherm schuift. De leestekens blijven links staan als je op je return toets drukt.

Ziet er leuk uit. Nu alleen even lijken hoe dit eruit ziet op het forum!
J
Oke, op het forum staat het NORMAAL!

En alles wat ik nu intik staat ook weer gewoon links.

Jammer,

was wel een leuke oprisping van de eigenzinnige virtuele wereld, die je uitdaagt om hier stante pede creatief in mee te gaan!
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher