Prof. dr. A. de Reuver
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

30 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

De dominee is als een postbode die aanbelt - "De preek is geen strooibiljet"

“Een preek is geen strooibiljet, neergeworpen uit een vliegtuig. Het is zelfs geen brief die wordt geponeerd in de brievenbus. De dominee is als een postbode die aanbelt, wacht tot iemand opendoet en de brief openvouwt.” Prof. dr. A. de Reuver sprak tijdens de Haamstedeconferentie in Elspeet over de hartslag van de prediking. “Dominees zijn als schilders. We schilderen Jezus.”

De Reuver licht “de beste methode” van de preken van Hermann Friedrich Kohlbrugge (een gereformeerde theoloog uit de 19e eeuw, red.) uit. “Hij wist dat onze theologische expertise geen garantie biedt voor een levendige verkondiging. Daar is het mij om te doen. Ik leg nu even geen aandacht op de technische aspecten en ambachtelijke voorbereiding en inkleding van de preek, maar om het levende gebeuren zelf. Dat bedoel ik met de hartslag van de prediking. Dat geheim heeft geen dominee of theoloog in de vingers. Handwerk kun je door jarenlange scholing en ervaring min of meer in de vingers krijgen. Maar die hartslag is voorbehouden aan God alleen."

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

D
Laat die hartslag elke dienaar eigen zijn of worden. Daarin wordt onze Heere Jezus Christus, de Vader en de Heilige Geest verheerlijkt.

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.