heilig avondmaal

God

17 augustus 2018 door Jeffrey Schipper

Waarom het heilig avondmaal Arie-Jan een 5 mei-ervaring bezorgt

“Helaas durven te veel christenen het avondmaal niet met blijdschap te vieren. Voor hen is het avondmaal een ‘4 mei’ ervaring. Maar eigenlijk is het dan ‘5 mei’. Het avondmaal is een feestmaal!,” zegt Arie-Jan Mulder. De Bijbelleraar start op CIP.nl een serie over het heilig avondmaal aan de hand van zijn boek ‘De ontdekking van het avondmaal’. Arie-Jan deelt in dit interview alvast een aantal ontdekkingen.

Jarenlang was je alleen bekend met de gereformeerde en evangelische traditie. In de loop der jaren heb je het avondmaal op verschillende manieren gevierd. Op een dag besloot je nog een stapje verder te gaan. Wat gebeurde er?
“Op een gegeven moment dacht ik: laten we één op één avondmaal vieren. Zo gaf ik mensen de gelegenheid om lief en leed met elkaar te delen en dat samen in gebed bij de Heer te brengen. Achteraf was dat een beetje onnozel van mij. Deze vorm was anders en ongewoon, terwijl mensen sterk aan hun tradities gehecht zijn. Daarnaast heb ik gemerkt dat veel mensen verlegen zijn. Niet iedereen is in staat om gewoon tegenover iemand anders te zitten en een gesprek te voeren. Vanaf dat moment verdiep ik mij meer en meer in de inhoud van het avondmaal.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Heilig avondmaal
- Alcohol in de kerk: wel of geen wijn tijdens het heilig avondmaal?
- Avondmaal buiten de kerkdienst: wel of niet een goed idee?
- Dr. Marc de Vries verdiepte zich in het avondmaal: "Wie wacht op voldoende zondekennis vertrouwt op zichzelf"
- Het avondmaal vieren: hoe doen we dat?
Meer over heilig avondmaal »

Reacties

A
Zonder de inwoning van de Heilige Geest na wedergeboorte kun je het Heilig avondmaal niet in blijdschap en Vrijheid vieren, halleluja

Shalom
REAGEER
B
Dag Arie-Jan,

De Reformatie had het avondmaal moeten afschaffen in de vorm zoals we die kennen en verder moeten terug gaan naar de Handelingengemeente.

Men vierde Pesach, te beginnen met seideravond en dan het Feest van de ongezuurde broden, 7 dagen lang en verder alle moadiem, shabbat, Shawoeoth, Yom Kippur , Sukkoth.

Pesach "tot Zijn gedachtenis", ze hadden begrepen dat Yeshua het ware Pesachlam is, de viering bleef hetzelfde, de inhoud ook en werd zeer bijzonder verdiept.

Shabbath shalom

Ben Kok (joods-chr. pastor)
REAGEER
B
(vervolg) Onzin om op heidense feestdagen (zon-dag, zonnewende /kerst en voorjaarsvruchtbaarheidsfeest (easter, astarte, paashaas, eieren) Bijbelse inhoud te plakken, nergens in de Bijbel geboden!

Dus: eens per jaar seideravond, ipv "avondmaal", met Yeshua centraal, cf. 1 Cor. 11:24, waar rechtstreeks naar de seidermaaltijd wordt verwezen.

Een feest, waar heel het gezin aan meedeed inderdaad, zonder "ambstdrager" met de vader als geestelijk leider/priester van het gezin.

Shalom, ook aan Klarie,

Ben Kok (joods-chr. pastor)
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher Spotify