Willem Ouweneel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

17 augustus 2018 door Willem J. Ouweneel

De heilige maagd en de onheilige keizer

Eergisteren was het 15 augustus. Ik denk dan nog wel eens terug aan de tijd dat wij als gezin een huisje in het Franse arrondissement Ardèche bezaten, in de buurt van Les Ollières. We hadden die streek gekozen omdat ruim vier eeuwen eerder de Reformatie er zoveel vaste voet aan de grond had gekregen. Toen het protestantisme er verslapte, waren er rond het midden van de negentiende eeuw heel wat Vergaderingen van Gelovigen ontstaan; ik heb ze in die streek allemaal bezocht en er overal gepreekt.

Op 15 augustus hebben rooms-katholieke landen een nationale feestdag, omdat het de dag van de Maria-Tenhemelopneming is (een merkwaardige legende, en één die pas in 1950 in een dogma werd vastgelegd). In alle landen waar Vergaderingen waren ontstaan, werden de vrije dagen gebruikt om regionale bijeenkomsten te beleggen. We dachten op zulke dagen helemaal niet aan Kerst, of Pinksteren (of wat voor dag het ook was), en al helemaal niet aan Maria… We maakten gewoon van die vrije dagen gebruik om elkaar te ontmoeten en naar het Woord van God te luisteren.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
Napoleon is wel degelijk van een ander gehalte dan Hitler. Napoleon voerde weer gouden munten in als wettig betaalmiddel. Echte dictators verbieden het particulier bezit van goud. Napoleon heeft ook de Joden geëmancipeerd en niet systematisch vernietigd als Hitler deed. Verder bood hij Jeruzalem aan aan de Hoofdrabbi van Parijs, ter vestiging van het Joodse Volk in het hen toebehorende land. Hij bevond zich toen nota bene in Jeruzalem. En vergeet niet de vele wetten waar we nog steeds gebruik van maken.
T
Napoleon was niet van onbesproken gedrag. Maar hij was toch anders dan Hitler! Voorzover ik weet heeft Napoleon nooit op fabrieksmatige wijze miljoenen mensen laten ombrengen. Hitler was waarschijnlijk de ergste Israëlieten hater sedert Haman uit de grijze Oudheid.

J
Ik vind het een prachtig artikel dat je met ons hebt gedeeld Willem. Bedankt.
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.