Orlando Bottenbley
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

14 augustus 2018 door Dick van den Bos

Hoe ook Orlando Bottenbley's nieuwe gemeente in Amsterdam spectaculair groeit

Waar Orlando Bottenbley de leiding heeft, vindt groei en bloei plaats. In Drachten bijvoorbeeld liet hij een kerk achter die van 60 leden was gegroeid naar meer dan 3000 leden. Na zijn stap naar Amsterdam vragen veel mensen zich af: zal het ook in het seculiere Amsterdam lukken? En is zijn nieuwe gemeente nu ook al snel gegroeid? CIP.nl zocht hem op.

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

De afspraak is bij het kerkgebouw van baptistengemeente De Verbinding, de gemeente waar Bottenbley alweer zo’n tien maanden aan verbonden is. Het ligt in Slotermeer, een buurt met grotendeels Turkse en Marokkaanse moslims. Niet de makkelijkste plek om een kerk te laten groeien, zou je zeggen…

We zijn natuurlijk erg benieuwd: hoe gaat het met u?
"Met mij gaat het goed! Ik ben vorig jaar, 17 september, ingezegend en na tien maanden voel ik mij als een vis in het water! Het gaat geweldig goed. We zijn druk bezig met allerlei vernieuwingen in de gemeente om wat vernieuwingen in de gemeente te brengen, en dat is geweldig, moet ik zeggen! Ik woon nog steeds in Drachten, omdat mijn vrouw daar werkt en we daar goed zitten. Maar ik ben ongeveer drie dagen per week in Amsterdam. Ik overnacht hier dan ook.”

"Ik vroeg: 'Zoekt u wat?' Hij zei: 'Dit is toch een kerk, is er ook een mis?' Na de dienst gingen hij en zijn vrouw, die mee was, naar het gebedsteam en gaven hun leven aan Jezus."

Drachten en Amsterdam moet een groot verschil zijn…
“Ja, mensen zijn hier heel anders, maar ik geniet er intens van. Ik ben meestal van maandag tot woensdag in Amsterdam. Ook ben ik twee zondagen per maand hier – de andere zondagen spreekt voorganger Joel Boertjens, of een andere spreker. Ik spreek dan elders in het land.”

“Waar ik me nu mee bezig houd is het coachen van leiders in onze gemeente. Dat is heel belangrijk, want op die manier kun je de cultuur van de kerk bouwen – en uiteindelijk daar de vruchten van gaan zien. Verder ben ik vooral bezig met relaties opbouwen. Ik bezoek elke week gemeenteleden om daardoor de gemeente beter te leren kennen. Ook leg ik contact met mensen die nieuw zijn in de gemeente. Na de dienst sta ik meestal bij de uitgang om mensen een hand te geven en dan vraag ik de nieuwkomers of ik een afspraak met ze mag maken. Dat doe ik erg graag. Ik ben gewoon erg nieuwsgierig: hoe zitten de mensen hier in elkaar? Ik wil dolgraag weten hoe deze stad in elkaar zit. Daar kan ik veel van leren.”

Andere afspraken die Bottenbley maakt, is met kerkleiders. “Ik heb al heel veel Amsterdamse voorgangers gesproken. Bijvoorbeeld Stanley Hofwijks van Maranatha, of Paul Visser van de Noorderkerk. Daarnaast ook leiders van migrantenkerken en heel veel andere voorgangers.”

"Het is belangrijk om te weten welke mannen Gods nog meer werkzaam zijn in Amsterdam. Zo kun je elkaar ook ondersteunen, voor elkaar bidden, elkaar bemoedigen, maar ook van elkaar leren. Ik wil van alle voorgangers weten: hoe kijk jij naar Amsterdam? Hoe bereik je nieuwe mensen? En hoe functioneert je leiderschap? Heel interessant!"

U zit in een echte moslimbuurt, wat voor mensen komt u tegen?
“Het is erg multicultureel. Je hebt hier veel Syriërs, Turken, Egyptenaren, Iraniërs, Roemenen, Afrikanen, enzovoorts. Ik spreek mensen makkelijk aan. Er is hier vlakbij de kerk een groot plein waar een markt wordt gehouden. Daar ontmoet ik allerlei mensen. Vaak zit ik ook in een restaurantje. Als je echt geïnteresseerd bent in mensen, dan maak je heel makkelijk contact en openen ze heel makkelijk hun leven voor je. Ze willen dan alles tegen je vertellen.”

"Veel Turken denken dat ik Turk ben, en Marokkanen denken dat ik Marokkaan ben."

“Er zit een groot geheim in het onbevangen contact leggen met mensen. Velen maken het niet zo vaak mee dat iemand hen aankijkt en echt wil weten wie ze zijn. Soms als ik een leuke klik heb, vraag ik: 'Zullen we ergens wat gaan drinken?' Natuurlijk willen ze dat, want mensen willen ontzettend graag hun verhaal doen. Vaak vragen mensen aan mij: 'Waar kom je eigenlijk vandaan?' Dan vraag ik hen: 'Wat denk je?' Veel Turken denken dat ik Turk ben, en Marokkanen denken dat ik Marokkaan ben. Het feit dat ik als Surinamer getint ben, heeft in deze buurt wel z’n voordelen. Dat is leuk om te zien!"

Op deze manier komt u dus binnen bij de moslimgemeenschap?
“Ja, het is nog pril. Maar op deze manier openen mensen zich, heel leuk! Ook als kerk willen we warm, liefdevol en open zijn, juist naar de Turken en Marokkanen in onze buurt.”

“In onze kerk zijn afgelopen jaren veel mensen met verschillende achtergronden binnengekomen. Als je ziet hoe het met elkaar mengt en hoe mensen met elkaar omgaan, vind ik dat fantastisch om te zien. Het is echt een eenheid.”

Tegelijkertijd kwam uw kerk ook in het nieuws omdat een ex-moslim in uw gemeente bedreigd werd…
“Die bedreiging ging over een jongeman die dat aan den lijve heeft ondervonden. Van tijd tot tijd komt het voor dat mensen hier last van hebben. Deze jongeman heeft een islamitische achtergrond maar is in onze gemeente tot bekering gekomen.”

“Als zulke dingen spelen, dan willen we er voor hem zijn. Tegelijkertijd: als je naar moslims kijkt en je prikt er doorheen – of je hoort van ex-moslims – dan zie je dat heel veel moslims in angst leven. Ze zijn verschrikkelijk onzeker. Op het moment dat ze Jezus leren kennen, dan verandert dit op zo’n bijzondere wijze. Dat laat zien dat we ongelofelijk veel kansen hebben. De weg naar Jezus wordt geplaveid door andere ex-moslims. Heel mooi is dat!”

"De weg naar Jezus wordt geplaveid door andere ex-moslims. Heel mooi is dat!"

Hoeveel ex-moslims zitten er in uw gemeente?
“Een goede hand vol. Ze nemen ook regelmatig anderen mee. We proberen dat te vergemakkelijken door weleens een buurtfeest te organiseren en andere laagdrempelige bijeenkomsten."

En de grote vraag die iedereen bezighoudt, groeit óók uw gemeente in Amsterdam?
Bottenbley begint te lachen. "Ja! Toen ik tien maanden geleden hier kwam, waren er zo’n 80 bezoekers in de diensten op zondagmorgen en nu komen zo'n 250 bezoekers, kinderen meegerekend. We zijn God zo dankbaar!”

“Heel veel van deze mensen hadden eerder niets met het geloof. Een Nederlandse dame kwam binnen omdat ze benieuwd was welke kerk in dit gebouw samenkomt. In de dienst werd ze zo geraakt dat zij na de dienst voor gebed naar ons gebedsteam ging en toen gaf zij haar leven aan de Here Jezus.”

“Ook kwam er een man langs die ons plakkaat op de ramen las. Ik vroeg: 'Zoekt u wat?' Hij zei: 'Dit is toch een kerk, is er ook een mis?' Hij wilde graag een ‘mis’ meemaken. Tijdens de dienst zag ik hem zitten. Na de dienst gingen hij en zijn vrouw, die mee was, naar het gebedsteam en gaven hun leven aan Jezus. Er zijn zoveel van dit soort verhalen!”

“Er komen ook mensen die jaren geleden gestrand zijn. Ze hoorden bij een gemeente maar door eigen schuld of door gebeurtenissen in de kerk zijn zij toen afgehaakt. Ze kunnen hier een nieuwe start maken. Prachtig, hè!”

In deel 2 deelt Orlando Bottenbley door middel van 5 belangrijke redenen waarom zijn kerk groeit.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

Mooi om te lezen. Toch bijzonder dat zijn wanneer wel lukt..Misschien zou die manier vaker kunnen worden toegepast. Kortom het is een hartverwarmend bericht. God zegen toegewenst Orlando.
Té weinig predikanten beseffen dat het ALLEEN om Jezus en JOU gaat!! Iedereen heeft Jezus nodig MEER NIET!!
R
Als iedere Christen zijn/haar getuigenis uit zou dragen maken vele handen licht werk, wij moeten het niet alleen van voorgangers verwachten maar ook zelf een bijdrage leveren daar waar we kunnen
Toon meer reacties (3)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Error: could not load events
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Start je gratis maand.