Franca Treur

Dagelijks leven

27 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Ina’s zoektocht: klimmen op de trappen van Gods genade of de maatschappelijke ladder?

“In de reformatorische cultuur zit veel schoonheid. En onderling is er vaak een warme intimiteit. Maar in de bevindelijk-gereformeerde theologie zitten ook elementen die bijzonder beschadigend kunnen zijn,” zegt Franca Treur naar aanleiding van haar nieuwe roman ‘Hoor nu mijn stem’. De schrijfster beschrijft hoe de ambitieuze Ina probeert te klimmen op de trappen van Gods genade. Ondertussen lonkt een maatschappelijke carrière. Zal ze haar milieu ontstijgen of belooft ze trouw aan God?

Klik hier om gratis de eerste hoofdstukken uit ‘Hoor nu mijn stem’ te lezen.

Kun je omschrijven wie Ina is en hoe zij probeert te klimmen op de trappen van Gods genade?
“De Zeeuwse Ina is de hoofdpersoon uit ‘Hoor nu mijn stem’,” legt Franca uit. “Zo heet ze althans als ze nog jong is en bij haar opa en twee zwaarbevindelijke oudtantes opgroeit. Later, na haar studie Nederlands in Leiden, als ze carrière maakt als radiopresentatrice, gaat ze zichzelf Gina noemen. (Parallel aan bepaalde volgelingen van Jezus die een nieuwe naam kregen op het moment dat ze hun leven radicaal omgooiden.)

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Wat de opmerking over uitverkiezing wel/niet betreft, voor veel Reformatorisch georiënteerde christenen nog altijd een heet hangijzer, is het korte Bijbelse antwoord eigenlijk heel eenvoudig, Gelovigen zijn namelijk in Christus uitverkoren (Efeze 1:4). Helemaal niet moeilijk. Voor een veel breder antwoord kun je googelen op "benikweluitverkoren.nl", dan vind je een gratis brochure die deze vraag eerlijk en duidelijk beantwoordt.Verder is "opklimmen in genade" een onmogelijke zaak. Genade is een geschenk van God. Geen eigen werk bij.
REAGEER
W
Het valt me op hoe respectvol en genuanceerd Franca spreekt over haar achtergrond. Ze geeft er in ieder geval niet op af. Ondertussen vraag ik me wel weer meer af, n.a.v. dit interview, hoe het nou precies zit met die uitverkiezing, want dat is nu eenmaal wel een bijbels gegeven.

Wim, helemaal met je eens wat betreft de genuanceerde opstelling van Franca. Petje af!

Als iemand van een andere - niet minder bevindelijke - orde ben ik van mening, dat "de" uitverkiezing een zaak van God is en niet van mensen. Het is een te groot onderwerp om ons schadevrij rationeel toe te eigenen. Ik houd het maar bij de dringende oproepen van Jezus: "Komt tot mij, ALLEN die vermoeid en belast zijn ..." en "Laat WIE DORST HEEFT tot Mij komen ..."
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher