Bert Loonstra

God

25 juli 2018 door Jeffrey Schipper

"Onderscheid tussen man en vrouw wordt in de kerk soms geforceerd"

“Door vrouwen én mannen wordt het feit dat vrouwen geen ambtsdrager mogen zijn vervolgens steeds meer als ongeloofwaardig ervaren. Het gevoel ontstaat dat vrouwen miskend worden in hun positie omdat onderscheid wordt geforceerd,” zegt dr. Bert Loonstra. De christelijke gereformeerde predikant schreef onlangs het boek ‘Meedenken met Paulus’. Het gesprek over de vrouw in ambtelijke taken in de gemeente leidt vaak tot heftige discussies. Bert onderzocht het gedachtegoed van Paulus.

Als het gaat over de positie van de vrouw binnen de gemeente doet Paulus een beroep op de schepping. Voor velen is dit het einde van alle tegenspraak. Waarom?
“De Bijbel zelf geeft aanleiding om terug te grijpen op de schepping. Jezus doet dat ook als het gaat over bijvoorbeeld echtscheiding. Hij maakt duidelijk dat breken met je man of vrouw vanaf het begin van de schepping zo niet is bedoeld. Er schuilt dus een zekere normativiteit in. In Gods Woord wordt dus teruggegrepen op de schepping.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Vrouw-zijn
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- Vrouwen, hou gewoon je mond en wees gehoorzaam!?
Meer over Vrouw-zijn »

Reacties

E
Er is m.i. een verschil tussen de huwelijksrelatie die bestaat tussen man en vrouw en de huwelijksrelatie die bestaat tussen Jezus Christus en de gemeenteleden. Bij het "aardse huwelijk" moeten beide partners het met elkaar rooien volgens de voorwaarden die bijbels gegeven zijn. Bij de gemeente/ekklesia beslist Jezus over zowel de man als de vrouw afzonderlijk, of ze nu wel of niet getrouwd zijn, wat er in zijn gemeente/ekklesia gedaan moet worden en geeft hen daarvoor de gaven/capaciteiten aan zowel man als vrouw volgens Zijn inzicht.

J
Buitenkijf hebben sommige vrowen gaven/cpaciteiten om preken in elkaar te zetten en brengen, MAAR “volgens Zijn (en mijn) inzicht” is het niet volgens Zijn wil dat ze die in gemeentesamenkomsten aandragen. Wel zouden ze bijbelonderwijs in persoonlijke situaties m.i. mogen overbrengen.
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (12)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher