Willem Ouweneel

God

20 juli 2018 door Willem J. Ouweneel

Ben jij een ‘christenzionist’!?

Nu pas heb ik de ‘Open brief over Israël aan Nederlandse christenen’ van 2012 gezien, ondertekend door zeven theologen. Er staat veel positiefs in de brief: over Christus als de enige Verlosser, uit genade alleen, over de Schrift als de enige bron van goddelijke waarheid. Ook bestrijdt het stuk terecht enkele uitwassen in wat het ’t ‘christenzionisme’ noemt, met name een onkritische houding tegenover de huidige staat Israël.

De moeilijkheid met dit soort discussies is dat zelden voldaan wordt aan de eerste volwaarde: je opponent recht verstaan en correct weergeven. Een voorbeeld: welke serieuze ‘christenzionist’ zou ooit beweren dat ‘God het huidige Israël uitzonderlijk goed gezind is (…) op basis van etnische afkomst en niet op basis van de genade van Christus alleen zoals aangegeven in het Evangelie’? Ik ken ze niet. God is het huidige Israël uitzonderlijk goed gezind, niet op basis van hun goede gedrag, maar op basis van zijn onberouwelijke roeping en beloften aan de aartsvaders en aan Israël zelf. Uiteindelijk maakt Hij deze beloften waar – zoals Hij altijd gedaan heeft – alléén aan diegenen die zich tot Hem bekeren. Dát is het ware (overblijfsel van) Israël. Als zij Gods beloofde zegeningen ontvangen, zal dat uitsluitend op grond van Gods genade en Christus’ volbrachte werk zijn.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

K
Goed stuk, ik heb ook grote moeite met christenzionisten die kritiekloos propaganda uit Israel napraten. Het kernprobleem is m.i. dat een godsdienst die universalistische pretenties koestert deze moeilijk kan baseren op een particuliere openbaring aan een groepering die een speciale, unieke rol krijgt in de heilsgeschiedenis. Kunnen christenen nu wel of niet 'Joodje spelen'? Het verschil tussen 'vervullen' en 'eindigen' is in dit verband meer dan een semantische kwestie, helaas heeft Willem dat niet uitgelegd.
N
Israelische propaganda:

Is de huidige staat Israel bij toeval ontstaan of ligt hier een Bijbelsche profetie aan ten grondslag ?
Toon meer antwoorden (3)
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher