Willem Ouweneel

God

20 juli 2018 door Willem J. Ouweneel

Ben jij een ‘christenzionist’!?

Nu pas heb ik de ‘Open brief over Israël aan Nederlandse christenen’ van 2012 gezien, ondertekend door zeven theologen. Er staat veel positiefs in de brief: over Christus als de enige Verlosser, uit genade alleen, over de Schrift als de enige bron van goddelijke waarheid. Ook bestrijdt het stuk terecht enkele uitwassen in wat het ’t ‘christenzionisme’ noemt, met name een onkritische houding tegenover de huidige staat Israël.

De moeilijkheid met dit soort discussies is dat zelden voldaan wordt aan de eerste volwaarde: je opponent recht verstaan en correct weergeven. Een voorbeeld: welke serieuze ‘christenzionist’ zou ooit beweren dat ‘God het huidige Israël uitzonderlijk goed gezind is (…) op basis van etnische afkomst en niet op basis van de genade van Christus alleen zoals aangegeven in het Evangelie’? Ik ken ze niet. God is het huidige Israël uitzonderlijk goed gezind, niet op basis van hun goede gedrag, maar op basis van zijn onberouwelijke roeping en beloften aan de aartsvaders en aan Israël zelf. Uiteindelijk maakt Hij deze beloften waar – zoals Hij altijd gedaan heeft – alléén aan diegenen die zich tot Hem bekeren. Dát is het ware (overblijfsel van) Israël. Als zij Gods beloofde zegeningen ontvangen, zal dat uitsluitend op grond van Gods genade en Christus’ volbrachte werk zijn.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

W
Ik ben een zgn. christen-zionist, dat zijn alle ware gelovigen ook.

Je kent de vlag van Israël toch, met blauwe banen, dat wijst op het gebied van de Nijl

tot de Eufraat, zo groot zal Israël worden. Nu nog tot een staart der volkeren,

straks zal Israël tot een hoofd der volkeren gesteld worden. Als de volheid der heidenen zal ingegaan zijn, zal gans Israël zalig worden.

En zullen de 144.000 verzegelden de wereld in trekken en zal er een massa bekering plaats vinden, aan het begin van het 1.000 jarig vrederijk. Israël I love jou!! U ook?

R
Nee hoor, Wim. De ware gelovige stelt alleen Jezus Christus in het middelpunt, niet de staat Israël, dat gebaseerd is op een religie die diverse godslasterlijke dingen over Jezus in de Talmud heeft staan, al voordat er een niet-Joodse kerk was. De davidster in de Israëlische vlag is ook beslist geen Bijbels symbool. Die werd pas in de 13e eeuw na Christus het symbool van het jodendom. David heeft in de Bijbel helemaal geen ster die naar hem vernoemd is. Je moet niet overal waar Israel in de Bijbel staat blind de huidige staat Israel invullen.
Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (6)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher