Willem Ouweneel

God

13 juli 2018 door Willem J. Ouweneel

Waarom de wereldkerk jammerlijk uiteen is gescheurd

Op 16 juli aanstaande, dus over drie dagen, is het op de kop af (!) 964 jaar geleden is dat er een grote ramp gebeurde in de wereldwijde christenheid. (964 is trouwens de naam van een prachtige Porsche!) Paus Leo IV gooide op 16 juli 1054 Michael Caerularius, de patriarch van Constantinopel, de kerk uit, en op diezelfde dag gooide deze patriarch paus Leo de kerk uit. De wereldkerk werd jammerlijk uiteengescheurd in twee delen, die tot op de dag van vandaag formeel gescheiden zijn.

De directe aanleiding tot het uiteengaan van de westerse en de oosterse kerk was de kwestie rond het filioque, dat wil zeggen de vraag of de Geest van eeuwigheid af alleen ‘uitgaat’ van de Vader (ex patro) of van de Vader én de Zoon (ex patro filioque). In Jip en Janneketaal: de ‘Geest’ betekent in de grondtalen letterlijk ‘adem’. De Geest wordt als het ware door God ‘uitgeademd’. Maar de vraag was nu: wordt de Geest alleen door de Vader ‘uitgeademd’, óf door de Vader én de Zoon? Het eerste was het standpunt van de oosterse, het tweede het standpunt van de westerse kerk.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

H
De wereldkerk is reeds begonnen bij de oecumenische stromingen. Onze HERE wil geen religie, wel een relatie met ieder van ons.
REAGEER
J
Ik maak me absoluut geen zorgen. Voorzover er iets gescheurd zou zijn is dat in elk geval niet die ene kerk, het Lichaamwaar Christus het Hoofd van is. De rest is surrogaat, menselijk nstituut etc. God heeft dat niet nodig.
REAGEER
Tja, dat was een vette scheuring.... Maar m.i. waren er al eerder diepe breuken. In Nicea ging het ook nogal te keer. Vanaf toen werden de Arianen verketterd. Ook over dezelfde kwestie waar geen mens echt verstand van heeft, nl de identiteit van Jezus Christus. Een droevige zaak. Steeds meer begin ik mij af te vragen of de institutionele kerk, van welke makelij dan ook, wel het gemeente-model is, dat God voor ogen heeft.
Toon meer antwoorden (7)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher