Bert Loonstra

God

04 juli 2018 door Jeffrey Schipper

Dr. Bert Loonstra: "Logisch dat Paulus zei dat vrouwen moeten zwijgen"

‘Laten vrouwen in de gemeenten zwijgen,’ zei de apostel Paulus. “Als hij die richtlijn niet had gegeven zou dat in zijn dagen tot veel ophef en onbegrip hebben geleid hebben geleid,” zegt dr. Bert Loonstra. De christelijke gereformeerde predikant schreef onlangs het boek ‘Meedenken met Paulus’. Het gesprek over de vrouw in ambtelijke taken in de gemeente leidt vaak tot heftige discussies. Loonstra onderzocht het gedachtegoed van Paulus.

‘Door het zwijggebod maakte Paulus verbinding met zijn eigen tijd, in onze tijd creëren we daarmee juist een kloof,’ stelt u. Wat bedoelt u hiermee?
“Iedere tijd heeft een bepaalde culturele kleur. Door de tijd heen verandert die culturele kleur. Wat in de ene tijd vanzelfsprekend is, roept in de andere tijd vragen en weerstand op. In de tijd waarin Paulus leefde was er discussie over de positie van de vrouw, maar de gangbare mening was dat de vrouw ondergeschikt was aan de man en zich aan zijn wil voegde. Het was niet gebruikelijk dat de vrouw zelfstandig naar buiten trad. Dit is dus een hele andere situatie dan de geëmancipeerde tijd waarin wij nu leven, waarin vrouwen een loopbaan ontwikkelen en vaak op leidinggevende posities werken.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Vrouw-zijn
- Mogen vrouwen preken? Dit zijn de voors en tegens!
- Vrouwen in het ambt? Dit zegt de Bijbel volgens Stefan
- Vrouwen moeten zich onderwerpen aan hun man: hoe zit dat eigenlijk?
- Vrouwen, hou gewoon je mond en wees gehoorzaam!?
- Vrouw in het ambt: mogen kerken hierover scheuren?
Meer over Vrouw-zijn »

Reacties

B
Eens Jan Dircks; het geestelijk leiderschap lag vanaf Adam/Eva bij de man, de hele Torapraktijk en tempeldienst en later Sanhedrin was tot op heden een mannentaak.

Verder is de schrijver van bovenstaand artikel, Bert Loonstra , wel degelijk van mening dat de cultuur meer bepalend is dan het Woord van JHWH.

Verbaast me niets met al die vervlakking in kerken en chr. org., die sowieso weinig of geen boodschap aan de Tora hebben en niet snappen hoe die een hoofdrol dient te spelen in de gemeente.

Shalom

Ben Kok (joods-chr pastor)
Israëls toekomstige zegen zal niet bereikt worden door menselijke kennis of slimheid, maar door de aanwezigheid van de Geest, die God uit de hemel zal zenden! Nu de Joden weer in Jeruzalem wonen, mogen wij daarin reeds het werk zien van Gods Geest, ook al is deze nog niet over Israël gekomen. Ja, de Heerlijkheid des Heren, de "shekinah" die vroeger in het Heilige der Heilige van de Tempel woonde, zal naar Jeruzalem terugkeren.
Toon meer antwoorden (5)
Toon meer reacties (23)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher