Reinier Sonneveld

Dagelijks leven

17 juli 2018 door Marina de Haan

Waarom Jona een satire op doemprofeten is

"Je beeld van de toekomst bepaalt hoe je nu leeft", zegt Reinier Sonneveld, auteur van het boek 'Gids voor de laatste dagen'. Dat klinkt zwaar, maar het is een hoopvol boek geworden. Sonneveld denkt met ons na over de toekomst. In deze video vertelt hij waarom Jona een satire op doemprofeten is.

Volgens Sonneveld is het boek Jona in de Bijbel een satire. "En wel een satire op doemprofeten", zegt hij helder. "De reden dat ik dit doe, is dat ik in deze serie video’s over de toekomst praat. Over dat thema wordt vooral ellende verkondigt, alsof de geschiedenis een grote neergaande lijn is." De Bijbel is sceptisch, zelfs sceptischer dan enig ander boek dat Sonneveld kent, maar uiteindelijk biedt diezelfde Bijbel hoop. "Dat is uiteindelijk het punt van het boekje Jona."

CIP+ logo

Wil je gratis verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Lees nog 3 artikelen gratis.

Lees dit artikel gratis Inloggen

Reacties

Ik vind de beoordeling van de profeet Jona niet juist en zelfs ondeskundig!

De ondeskundigheid bestond al bij de overpriesters en Farizeeën, die gewoon waren bij hun oordeel, en zich niet eerst over de persoon op de hoogte te stellen en kennis nemen van wat hij doet. (Joh.7:51)

Voorts blijkt in (Joh.7:52) zij zelfs niet wisten dat Jona uit Galilea kwam.

"Ga maar na en zie, dat uit Galilea geen profeet opstaat"

De Here Jezus maakte gebruik van de geschiedenis van Jona om er zijn verblijf van drie dagen in het graf mee te symboliseren.(Matth. 12:40) Ook elders geeft Jezus er blijk van in Jona een prototype van Zichzelf te hebben gezien (Matth.16:4); (Luc. 11:30)

Het is een verhaal van de verlossende werkzaamheid Gods, het edelste evangelisatie- en zendingsgeschrift in het Oude Testament. Het boek Jona wordt in zijn geheel gelezen als de haftara voor de namiddagdienst (Mincha) op Jom Kippur.
Toon meer antwoorden (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher