Dagelijks leven

23 juli 2018 door Tim Keller

Dit zegt Tim Keller over het geloof van seculieren

Ik ben al bijna dertig jaar dominee in Manhattan. Veel mensen in de stad waar ik woon zijn niet religieus of gelovig. Zelfs niet ‘op wieltjes’, zoals dat heet – dat ze alleen in de kerk komen om gedoopt of begraven te worden, of met kerst en Pasen. Nee, de meeste mensen zullen van zichzelf zeggen dat ze ‘niet godsdienstig’ of ‘seculier’ zijn. Dit is een fragment uit Kellers boek 'Bij je volle verstand'.

Nog niet zo lang geleden stond er in de New York Times een artikel over de wekelijkse discussiesamenkomst die onze kerk organiseert voor mensen die sceptisch staan tegenover de opvatting dat God bestaat of dat er een bovennatuurlijke werkelijkheid is. Volgens de grondregels van die groep is noch enige vorm van religie noch het secularisme bij voorbaat waar. In plaats daarvan gaan we bij verschillende bronnen te rade – persoonlijke ervaring, filosofie, geschiedenis, sociologie en allerlei religieuze teksten – om zo religieuze systemen met elkaar te vergelijken en na te gaan hoe zinnig het ene systeem is in vergelijking met het andere.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Als je "bij je volle verstand" bent, kun je je niet voorstellen dat alleen al alles om ons heen, wat we kunnen waarnemen, in miljarden jaren "vanzelf" ontstaan is. (In mijn middelbare schooltijd, 1969-1975, was er nog sprake van enkele miljoenen jaren). Als je dan verschillende godsdiensten gaat vergelijken en de resultaten ziet in de culturen waarin ze overheersen, dan lijkt mij het christendom toch een van de minst schadelijke religies.

Gelukkig weet ik dat christen-zijn een relatie met God is en geen "dienst"voor God.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher