Prof. dr. W. Verboom

God

28 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Prof. dr. Verboom: "De dominee is van zijn voetstuk gevallen"

Ooit kreeg prof. dr. W. Verboom voor Koninginnedag een speciale uitnodiging van de burgemeester. Die tijd is voorbij. “De dominee is inmiddels van zijn voetstuk gevallen,” merkt de emeritus-hoogleraar uit Harderwijk op naar aanleiding van zijn boek ‘Gouden oogst’. In het tweede deel van dit interview spreekt hij over secularisatie, de verbondstheologie en de veranderde positie van de dominee.

U constateert dat de kerkverlating en de secularisatie zijn doorgedrongen tot in bijna alle gezinnen en families. Hoe verklaart u die beweging?
“We leven in een cultuur waarin mensen mondiger en autonomer zijn. Mensen willen meer en meer zelf beslissen over de invulling van hun leven. Steeds vaker zit de mens aan het roer en ontbreekt de gedachte ‘Heere, wat wilt U dat ik ga doen?’” Verboom verwijst naar de ophef rondom de salarisverhoging voor ING-topman Ralph Hamers naar ruim 3 miljoen euro, eerder dit jaar. “Het is heel gemakkelijk om te zeggen: ‘Bij mij zou het anders werken. Die man moet zich rot schamen.’ We zijn allemaal vatbaar voor meer carrière, roem en geld. God is voor velen een abstract begrip geworden in plaats van een levende Persoon.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

De fout was destijds dat de niet Jezus, maar de dominee op een voetstuk werd geplaatst. Het is dus alleen maar goed dat 'de dominee' daarvan afgevallen is. Nu kan hij naast de mensen staan en als mede-zondaar delen dat we leven van genade en hoop.

A
Mee eens, ook Paulus was zijn status kwijt geraakt toen Christus Hem verscheen (Filip. 3: 7-15).
Toon meer antwoorden (6)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher