Dolf van de Vegte
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

26 juni 2018 door Sjoukje Dijkstra

Dolf van de Vegte ernstig ziek: "We strijden tegen het kwaad in mijn lichaam"

Bij de directeur van Family7, Dolf van de Vegte, is kanker geconstateerd. Een tumor in de darmen met uitzaaiingen. “Heftig nieuws”, zegt hij ook zelf, maar erin berusten zal hij niet. “We hoeven ziekte niet te accepteren! Ik ga er vanuit dat er een grote overwinning aankomt.”

CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Jeffrey Schipper.

Word ook lid

Van de Vegte zag het niet aankomen, de artsen ook niet. Zijn vrouw had zich er wel al op voorbereid, zo laat hij weten: “De Heer had mijn vrouw duidelijk gemaakt dat er wat stond te gebeuren…” Ondanks de schrik zijn hij en zijn vrouw hoopvol. “Als we dat niet zouden hebben, zouden we nergens zijn als christenen.”

Timing
De eerste uitslag kreeg hij door op 30 mei. “Dat was in de ochtend. Het grappige was dat ik een uur later in de studio zat met pastor Jan Zijlstra om het programma ‘Op zoek naar een wonder’ te presenteren. Die timing. Dat had ik niet verwacht.”

"Het is bemoedigend om te zien dat Jezus nog Dezelfde is”

Nu is de presentator zelf in afwachting van een wonder. “Ik heb prachtige verhalen gehoord van mensen die langer ziek waren dan ik, die allemaal beweren genezen te zijn en dat ook nog steeds zijn. Ik heb geluisterd naar verhalen over wonderen die nog maar net gebeurd zijn. Het is bemoedigend om te zien dat Jezus nog Dezelfde is als Hij was.”

Na de boodschap van de tumor kreeg hij nog te verhapstukken dat hij wellicht een stoma zou moeten na een operatie. “Daar zat ik niet op te wachten. Ik bad nog: Heer als het anders kan, mag het dan anders zijn? Een week later bleek de operatie niet aan de orde, want op 6 juni hoorden we dat er uitzaaiingen waren. Waar komt dat vandaan?”

Roeping
De keiharde diagnose van de artsen, brachten hem en zijn vrouw niet aan het wankelen. "Wat de artsen zeggen, is één ding. De Heer heeft me nog niet laten weten dat het mijn tijd is om te stoppen.” Van de Vegte refereert daarbij aan zijn roeping om Gods boodschap door te geven. “In 1992 kreeg ik ingegeven dat de Heer een andere route voor mij en mijn gezin ging kiezen. Als Hij dan zo duidelijk het begin aangeeft, dan zal Hij zeker ook het einde aangeven, wanneer het tijd is voor mij om te stoppen.”

"Wat de artsen zeggen, is één ding. De Heer heeft me nog niet laten weten dat het mijn tijd is om te stoppen."

Genezingsdienst
Volgens de 66-jarige is het nog lang niet zo ver, en zoals hij zich nu voelt, kan hij ook nog wel dertig jaar door. Volgende week wordt zijn lever getest op kankercellen. Hij voelt zich goed en is gewoon aan het werk, ook al doet hij het rustiger aan. “Ik heb wat pijntjes, maar dat kan met paracetamol verholpen worden. Het zal me dan ook niks verbazen als er niets te vinden is bij de leverpunctie, omdat hier concreet voor gebeden is. Maar al zou het anders zijn… De Heer is erbij.”

Afgelopen zondag heeft er een genezingsdienst plaatsgevonden voor hem onder leiding van pastor Jan Zijlstra. "Hij heeft zich enorm ingespannen om een groot aantal gebedsleiders te vragen om mee te bidden en te strijden", vertelt Van de Vegte. "Het is dan enorm bemoedigend om te zien dat Hij machtig en krachtig is en om de Heer zo om ons heen te voelen, juist doordat iedereen zo om ons heen staat. Dat is ontroerend mooi.”

Satanische aanval
Afgelopen week sliep hij er al veel beter door. “Het afgelopen half jaar sliep ik heel slecht, maar na de dienst lijkt het beter te gaan.” Mede daardoor is hij ook benieuwd wat de leverpunctie zal opleveren. De oorzaak van de ziekte is volgens hem geestelijk, niet lichamelijk. “Het is een satanische aanval, net nu we met Family7 aan de vooravond staan van uitbreiding”, verklaart hij.

"Al ga je door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, schrijft David in Psalm 23. Dat is mijn hoop."

Van de Vegte licht dit toe aan de hand van zijn ziekteverloop, wat volgens hem vrij bizar is gegaan: “Een half jaar terug had ik bloeduitslagen gehad, foto’s van longen, hart en rug, waar niks op te zien was. Dan opeens zo’n uitslag te krijgen… Zelfs de artsen zeggen dat ze het niet verwacht hadden. We strijden niet tegen vlees en bloed, maar tegen de vorsten van de hemelse gewesten”, aldus de directeur.

Kaarsjes van het Evangelie
“In Nederland is de duisternis druk bezig om alle kaarsjes van het Evangelie uit te blazen. Daarom ben ik blij dat er nog een Family7 is om de kaarsjes te laten branden. Evenals een Groot Nieuws Radio en andere christelijke media. Dat heeft dit land nodig. De afgelopen 12 jaar zijn we goed doorgekomen met Family7. Dan komt er een keer zo’n aanval. In dit geval ben ik zelf het haasje.”

Van de Vegte die als presentator al veel ellende voorbij heeft zien komen heeft zelf altijd gedacht hij het niet aan zou kunnen als hij ziek zou worden. Het tegendeel is waar. “Blijkbaar vindt Hij dat ik het wel aan kan. Al ga je door een dal van diepe duisternis, ik vrees geen kwaad, schrijft David in Psalm 23. Dat is mijn hoop. Dus, waarom zou ik mij druk maken?”

“De ziekte heeft Hij al lang overwonnen”, zegt hij, verwijzend naar Jezus. “Jezus heeft aan het kruis betaald voor onze zonden en onze ziekten aan het kruis op zich genomen. We hebben al genezing ontvangen en mogen Hem daar ook aan herinneren. Dat is ons doel. Hij vergist zich niet.”

"We hebben al genezing ontvangen en mogen Hem daar ook aan herinneren."

Berusten zal hij dan ook nooit. “Dan laten we het maar gebeuren, terwijl dat niet de bedoeling is. Rust en vrede heeft hij wel, terwijl hij de strijd aangaat. We strijden tegen het kwaad dat in mijn lichaam huishoudt. Het hoort er niet. Het moet weg”, aldus een strijdlustige Van de Vegte.

Hij is dankbaar voor iedereen die met hem mee wil strijden. “Er zijn zoveel lieve broeders en zusters, die meebidden en vasten. Dat is de enige manier. Alleen zo wordt de strijd gewonnen, die onze Heer Jezus al gewonnen heeft.”

Of hij nu chemo of bestraling wil, mocht dat nodig zijn, dat weet hij nog niet. “Dat moet ik aan de Heer voorleggen. Mijn vraag aan de Heer is vanaf het eerste moment dat ik het wist, geweest: Heer laat me uw strategie zien. Door de jaren heen heb ik allerlei wonderen gezien. Daardoor heb ik echt geleerd God te vertrouwen. Als wij niet meer in wonderen zouden geloven, zou niemand meer in wonderen geloven”, zegt hij.

In verwachting van een wonder
Om die reden voelde hij ook vanaf het moment van het slechte nieuws tot nu vrede. “We nemen het met de dag, en leggen het elke keer in Zijn hand. Hij kan over de berg heen kijken.” Hij is voornemens een dagboekje bij te houden, waarin hij wil bijhouden wat de Heer tot hem wil zeggen. “Dat heb ik eerder ook wel gedaan. Zo kan ik achteraf de rode lijn ontwaren.”

Van de Vegte weet een ding zeker: “Achteraf zal ik prachtige verhalen kunnen vertellen, maar hoe Hij het nu gaat doen, daarover tast ik nog in het duister. Als je in verwachting bent van een wonder, kun je niet voorspellen op welke manier het gaat gebeuren.”

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

E
Wat een krachtig getuigenis van Dolf van der Vegte in deze omstandigheden. We bidden voor genezing.
H
Wat een geloofsman. Zo hij het zegt is ook zo. In Jezus striemen ZIJN WIJ GENEZEN. Ik las vanmorgen in de Bijbel het volgende: zij hebben HET WOORD BEWAARD. Wat er in de Bijbel staat IS WAAR! Ik zie het om mij heen gebeuren: Satan valt aan en hij wil dat wij het Woord niet meer geloven. Het Woord is Jezus! Er is een strijd gaande. We vechten mee voor u in gebed.
Toon meer antwoorden (6)
Toon meer reacties (7)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg volledige toegang tot CIP.nl. Bekijk onze abonnementen.