John Lapre
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

03 juli 2018 door Marina de Haan

John Lapré pleit voor een stilterevolutie: "Stilte is nodig om Gods liefde te begrijpen"

In een drukke wereld waarin we van alles moeten, is het moeilijk om stil te worden. John Lapré start daarom met een stilterevolutie. In zijn nieuwe boek ‘Stoppen met moeten’ houdt hij een pleidooi om stil te worden. “Ik geloof dat echte rust en vrede te vinden is bij God. De essentie van stilte is onvoorwaardelijke liefde.”

Uitgeverij Ark Media is een uitgeverij van christelijke boeken, kaarten en kalenders. Kleurrijk, verrassend en vernieuwend!
CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid Marina de Haan.

Word ook lid

Een samenleving waarin burn-outs aan de lopende band voorkomen, moet erkennen dat zij zich laat opjagen. Lapré legt uit: “Een mens heeft rust nodig. We kunnen niet eindeloos doorjakkeren. We moeten af van de drang om continu prikkels in ons op te zuigen.” Hij is daarom voor ‘prikkelbeheer’. “Prikkelbeheer is de enige manier om tot innerlijke rust te komen. Hoe dat te doen, houdt verband met onze karakters. Daar ga ik in mijn boek dan ook uitvoerig op in.”

Stilte is volgens Lapré voornamelijk stil worden in jezelf. “Het gaat niet per se om de afwezigheid van geluid. Absolute stilte zou een marteling zijn. Het gaat om stil worden in jezelf. Al zit je op een klapstoeltje langs de snelweg”, vertelt de 31-jarige beroepsmilitiar. “Ook in de ruis kun je stil worden en kun je God ervaren op een unieke manier.”

Goede balans
Hij schreef het boek voor anderen, maar geeft toe dat hij het zelf ook nodig heeft. “Ik heb een erg gevuld leven. Ik moet veel keuzes maken, moet geregeld ‘nee’ zeggen. Mijn werk houdt nooit op. Er is altijd wel een gesprek te voeren of een e-mail te beantwoorden”, zegt Lapré, die ook lezingen geeft en workshops verzorgt. “Het is niet makkelijk om telkens weer goede balans te vinden tussen mijn taken en het bewust tijd vrij maken om tot rust te komen.” 

Lapré geeft toe dat hij eindeloos door kan gaan, zonder te stoppen. “Ik ben nogal gedreven.” Dat brengt hem enerzijds veel mooie dingen, maar het creëert anderzijds ook valkuilen. "Ik kan doorgaan zonder mezelf de vraag te stellen of het nú moet gebeuren of door mij gedaan moet worden. Ook moet ik soms echt strijden tegen ongeduld. Ik moet heel bewust kiezen voor (korte) periodes van rust."

Daarom plant hij nu bewust meerdere dagdelen per week vrij. “Dan ben ik in de natuur, ga ik naar vrienden of familie of ga ik heerlijk zwemmen. Het maakt me gelukkig, het geeft me nieuwe inspiratie en ik kan vooral vanuit de grond van mijn hart zeggen: ‘Heer, dank U wel!’”

"Stilte brengt mensen heel dichtbij de intense beleving door God geliefd en bemind te zijn"

In Jesaja 32:18 staat: 'Mijn volk zal wonen in een oase van vrede, een veilige woonplaats, een oord van ongestoorde rust.' “Blijkbaar is dit dus wat God wil. Dat Zijn oogappels hun thuis vinden in een veilige oase van vrede. Ongestoord, dicht bij God. Ik vind dit heel ontroerend.”

Wat ontroert je aan stilte?
“In de stilte is je ‘zijn’ voldoende. Je hoeft er alleen maar onderdeel vanuit te maken. Je hoeft helemaal niets. Je mag stoppen met moeten, rust vinden in het moment, al dendert de wereld om je heen door. In de natuur ben ik de onvoorwaardelijke liefde van God een beetje gaan begrijpen. Ik zou willen dat die ervaring ook meer in de kerk een plek zal krijgen, dat er meer oog is voor de stilte. In mijn boek heb ik het over een stilterevolutie. Stilte brengt mensen heel dicht bij de intense beleving door God geliefd en bemind te zijn. Daar zijn geen woorden voor, terwijl in de meeste kerkdiensten toch nagenoeg iedere minuut gevuld is met woorden en geluid.”

Hoe word jij persoonlijk stil?
“Ik ben een vroege vogel. Als bijna iedereen nog slaapt, ga ik uit bed. Ik zet dan koffie en lees een stukje uit de Bijbel. Ik lees geen lappen tekst, vaak maar vier of vijf verzen, soms meerdere dagen achter elkaar dezelfde verzen. Daar denk ik over na en ik praat erover met God. Dat voelt voor mij heel natuurlijk. Het helpt mij om de dag goed te starten. Na mijn ‘ochtendritueel’ (geen moeten, maar mogen!) stap ik in een drukke werkomgeving. Ik werk hard, probeer trouw te zijn in wat mij is opgedragen. Als ik niet op oefening ben, geniet ik aan het einde van de week mijn rustmomenten. Ik wandel graag en spendeer graag tijd met mijn partner. Ik zet geregeld de vliegtuigmodus van mijn telefoon aan, neem de tijd om een boek te lezen, sta stil bij een muurschildering in de stad. Stil worden is voor mij een kwestie van keuzes maken, de juiste prioriteiten stellen. “

"de essentie van stilte is liefde, onvoorwaardelijke liefde"

In je boek schrijf je dat stilte een deur is naar liefde. Hoe zit dat precies?
“Als ik bijvoorbeeld stilte vind in een prachtig natuurlijke omgeving, besef ik dat mijn fragiele en verre van foutloze bestaan nooit een negatief effect zal hebben op de genadevolle zorg van een onveranderlijke God (1 Kronieken 16:34). Op zo’n moment raak ik de essentie van stilte: liefde, onvoorwaardelijke liefde. Ondanks mijn fouten en tekortkomingen, gaat God gewoon door met Zijn ingenieuze plan. Mijn falen is voor God geen reden om een zwarte deken over de schoonheid van de natuur te gooien. Dit is zoiets onvoorstelbaars. Maar zo is God. Zijn onvoorwaardelijke liefde kent geen grenzen. In de stilte word ik met die liefde geconfronteerd. Daar word ik ongelofelijk blij van.”

De wereld waarin we leven is juist erg vol en druk. Hoe vind je innerlijke rust in een onrustige wereld?
“In mijn boek ga ik in op drie facetten: druk en prikkels van buitenaf, ons temperament en karakter en de betekenis van onze gemoedstoestanden. Iedereen bereikt innerlijke rust op een andere manier. De manier waarop hangt samen met wie wij als persoon zijn. Wat ik hier in zijn algemeenheid kan zeggen is: reguleer de prikkels die dagelijks op je afkomen, zoek een manier die past bij je karakter en laat je gemoedstoestand niet per se leidend zijn voor wie je denkt in Gods ogen te zijn.”

"Je mag stoppen met moeten, rust vinden in het moment, al dendert de wereld om je heen door."

Waarom eindig je je boek met een pleidooi om de stilte in de kerk juist te doorbreken?
“Na een heel betoog over het belang van meer stilte in de kerk, sluit ik inderdaad af met een pleidooi om op bepaalde momenten de stilte in de kerk juist te doorbreken. Stilte kan namelijk ook een pijnlijke stilte worden, bijvoorbeeld als de verhalen van gekwetste en kwetsbare mensen niet worden gehoord en/of onder het tapijt worden geveegd. Informele spreekverboden hebben kerken soms broedplaatsen van onrecht gemaakt."

"Zwijgen kan niet alleen een zegen zijn, maar ook tot duivelse uitwassen leiden. Ik geloof dat vredige rust, ook in de kerk, alleen zal worden gevonden als we begrijpen wie God is, waar God van houdt en waartoe God ons roept. In Psalm 11:7 staat dat God de gerechtigheid liefheeft. Soms moeten we een beerput openen om de gevolgen van herstel (vrede, vreugde, veiligheid) dankbaar te kunnen genieten. De kerk zal een vrede-oord zijn als mensen elkaar recht in de ogen kunnen en durven kijken.”

Bestel het boek ‘Stoppen met moeten’ van John Lapré hier.

Foto: Jaap Schuurman

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Reacties

I
Weer een interview met John. Misschien zou hij ook wat vaker de stilte op moeten zoeken ;-)
John is blijkbaar gevraagd door Marina om wat te vertellen wat hem zoal bezig houdt. Ik ben blij dat John vrijmoedig blijft getuigen over God in zijn leven en dat anderen hem blijven uitnodigen om daar vrijmoedig over te vertellen. Ga zo door, John Lapré!
J
Beste mensen,



Bovenstaand artikel gaat niet over homoseksualiteit. Reacties die op dit onderwerp betrekking hebben worden dan ook verwijderd. Probeer zoveel mogelijk on-topic te blijven. Dat is wel zo overzichtelijk ;-)



Met vriendelijke groet,

Redactie CIP.nl

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen