Alain Verheij

God

07 juni 2018 door Jeffrey Schipper

"Christenen moeten af van hun sorry-dat-ik-besta-houding"

“De Bijbel is ook relevant voor ongelovigen en daar mogen we trots op zijn. Christenen moeten af van hun sorry-dat-ik-besta-houding,” stelt theoloog Alain Verheij. In zijn nieuwe boek ‘God en ik’ merkt Alain op dat christelijke verhalen en gebruiken ook in 2018 iets te zeggen hebben over de wereld van nu. “Een Bijbelboek als Jona heeft ook een boodschap voor niet-christenen.”

Je stelt dat veel mensen het christelijk geloof zien als cricket. Wat bedoel je hiermee?
“Zo’n dertig a veertig jaar geleden was het christelijk geloof bij iedereen in Nederland bekend. Deze generatie weet dus heel goed wat ze hebben achtergelaten. Bij hen is een soort allergie voor de kerk ontstaan. Hun kinderen - de jongvolwassenen van nu - zijn helemaal niet opgegroeid met het christelijk geloof. Zij staan er neutraal tegenover. Van een allergie is geen sprake. Zo sta ik ook tegenover cricket. Als mijn buurman over cricket praat, denk ik: ‘Hmm, daar heb ik mij nog nooit in verdiept, misschien moet ik eens een keer gaan kijken.’”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Vervolg:

Mijn "iedereen" was zeker allergisch, maar vooral wegens de zichtbare hypocritie en religieuze poppenkast en natuurlijk wegens grote onwetendheid over de essentie van het geloof. Terwijl het kerkvolk, theoloog of niet, bij navraag ook niet wist, hoe het met de klepel zat.

Juist de werking van Gods Geest, resulterend in een Christus openbaring en wonderwerken bracht mij tot het geloof. M.i. schrikt het extatische de mensen van deze tijd helemaal niet af, tenzij dat ze vast zitten aan hun (theo)logica en behoefte aan controle.
REAGEER
J
Ik vraag mensen altijd heel verbaasd: ben jij geen Christen? Waarom niet?

Ik ben zelf ook pas 20 jaar christen. Weet je wel hoe fantastisch het is om Christen te zijn?

Je meent dat je als christen niets meer mag?Wat een onzin! Gods Woord zegt: mij is ALLES geoorloofd. En dan meen jij natuurlijk dat je ook alles doen en uitproberen MOET!Kijk onze liefhebbende Vader geeft drie geweldige adviezen:

- kijk of het nuttig is, wat je doet;

- kijk of het jezelf en anderen opbouwt;

- laat je er niet door knechten!!

Prachtig toch!

REAGEER
Mooie uitleg van een bepaald aspect van het Jona-verhaal. En boeiend ook te lezen over de geestelijke ontwikkeling die Alain doorleefde.

Ik kan me echter niet zo vinden in het uitgangspunt; "Zo’n dertig a veertig jaar geleden was het christelijk geloof bij iedereen in Nederland bekend. Deze generatie weet dus heel goed wat ze hebben achtergelaten. Bij hen is een soort allergie voor de kerk ontstaan".

Ik begrijp dat Alain met "iedereen" de toenmalige geloofsgemeenschap bedoelt. Ik hoorde daar met "iedereen" van mijn opvatting niet bij.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher