Ds. P. L. de Jong

God

04 juni 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. P. L. de Jong: "In Rotterdam ontmoet je tobbers, heiligen en halvegaren"

De traditionele kerken in Rotterdam hadden het in de naoorlogse jaren zwaar. Veel mensen vertrokken uit de stad en kerken gingen dicht. Toen ds. P. L. de Jong naar de stad verhuisde, was er sprake van een teruggang. Later zag de hervormde emeritus-predikant 'zijn' Oude of Pelgrimvaderskerk groeien en bloeien. De Jong verwelkomde “tobbers, heiligen en halvegaren,” zegt hij in zijn boek ‘Sores en zegen’.

Bij de start van De Jong, begin 1992, vormden etnische minderheden samen de grote meerderheid in de Rotterdamse wijk Delfshaven. In de jaren ervoor had zich een ware ‘blanke vlucht’ voltrokken. Woonblokken en wijken werden ijverig gerenoveerd, mensen moesten tijdelijk verhuizen, maar de meesten kwamen daarna niet meer terug. Hun huizen werden veelal toegewezen aan ‘nieuwe’ Nederlanders. En zo veranderde in rap tempo heel Rotterdam-West. Er verschenen meerdere moskeegebouwen en er ontstonden pinkstergemeenten voor nieuwe en oude Rotterdammers.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Ik ben blij dat ik een halvegare ben ... je zou maar uitgekookt wezen ;)
REAGEER
G
Mooi verhaal!De Geest doorbreekt de grenzen die door mensen zijn gemaakt!

REAGEER
Jammer van de kop; je zal maar bij de halvegaren horen die hun toevlucht hebben gezocht bij een barmhartige herder. Dan is zo'n opschrift niet erg bemoedigend. Maar gelukkig worden er ook goede dingen gezegd en neemt men toch elk mens wel serieus. En heel fijn en bijzonder dat de kerk in Delfshaven weer groeit en bloeit!
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher