Bram Flippo

Dagelijks leven

08 juni 2018 door Marina de Haan

Reken af met perfectionisme door van jezelf te houden

Perfectionisme is volgens trainer/coach Bram Flippo een strategie om je te helpen tegen falen en schaamte. “Perfectionisme is niet dingen heel goed proberen te doen. Het is juist datgene doen wat we denken dat nodig is, zodat niemand ons kwalijk kan nemen dat we het fout hebben gedaan”, legt hij in deze CIP-video uit. 

Het is fantastisch om iets perfect te willen doen of iets mooi te willen doen. Maar ergens moet een grens zijn, omdat anders het perfectionisme zich tegen ons keert. Flippo haalt het scheppingsverhaal aan. God schept de wereld in zes dagen. Na iedere dag zegt Hij dat het 'goed' is. Als Hij de mens heeft gemaakt, zegt Hij dat het 'zeer goed' is. Aan het eind neemt Hij nog een dag vrij, maar moe was Hij waarschijnlijk niet. 

CIP+ logo

Wil je gratis verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Lees nog 3 artikelen gratis.

Lees dit artikel gratis Inloggen

Reacties

Een belangwekkend stukje, Bram. Zoveel mensen worstelen hiermee. Wellicht is meer eigenliefde de oplossing, indien dit leidt tot zelfrelativering en dito waardering van de ander. Anders is eigenliefde een nog grotere valkuil..
Helemaal met je eens, Marijn. Als hoef je hier geen tegenstelling van de maken. Ik ben er zelfs van overtuigd dat houden van jezelf een voorwaarde is om echt van de ander te kunnen houden en dat daar juist ook de zelfreflectie en zelfrelativering uit voort komt waardoor je de ander ook niet scherp de maat gaat nemen.
Voor mij is niet eigenliefde de oplossing, maar de liefde van Jezus en de vrijheid die Hij geeft. Hoewel ik graag alles goed en liefst zonder fouten doe, kan ik het makkelijk loslaten, omdat ik weet dat Hij van mij houdt. Daarom heb ik ook elke dag een poosje qualitytime met Hem. Daar kies ik heel bewust voor. Dat geeft mij de zekerheid dat alles goed gaat en dat er niets zo belangrijk is, dat je jezelf ervoor af moet beulen. En wat mensen van mij vinden is eigenlijk totaal niet belangrijk. Iedereen mag mij afkeuren, als God mij maar vasthoudt!
Toon meer antwoorden (2)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher