Willem Ouweneel

Nieuws

25 mei 2018 door Willem J. Ouweneel

370 jaar Vrede van Münster - nou en?

Op 15 mei jl. was het precies 370 jaar geleden dat Spanje en Nederland (correcter: de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën) ter afsluiting van wat men later de Tachtigjarige Oorlog ging noemen, eindelijk vrede met elkaar sloten. Dit was de Vrede van Münster, die tevens het einde van de (katholiek-protestantse) Dertigjarige Oorlog betekende, die in allerlei Europese landen gewoed had.

Ik weet niet of je het wat kan schelen, maar het is pas 370 jaar geleden dat Nederland door de andere landen van de wereld eindelijk als een soevereine (dus onafhankelijke) staat werd erkend! Er waren daar in Münster heel wat hoge edelen uit vele landen bijeen – en uit de Nederlanden een stel zwartgeklede, deftige, maar niet adellijke burgers. Toen ik dat zelf met eigen ogen in Münster aanschouwde (op een schilderij, wel te verstaan), was ik daar nogal trots op…

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Dank, Willem, dat was even genieten! Ik ben dol op geschiedenis en heb er weer wat bij geleerd. En nu ga ik lekker smullen van koffie-met-appelgebak om het - zij het elf dagen te laat - 370-jarig bestaan van Nederland als soevereine staat te vieren.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher