Peter Halldorf, auteur van Vol van de Geest
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

18 mei 2018 door Sjoukje Dijkstra

Pinkstermonnik Peter: "Sinds Pinksteren kijken we door de ogen van God"

Over de Heilige Geest bestaan volgens voorganger Peter Halldorf, auteur van het boek ‘Vol van de Geest’ veel misverstanden. Zo zijn de gaven van de Geest, zoals tongentaal, volgens hem vooral bedoeld als gift om het persoonlijke gebedsleven te verdiepen. Volgens de Pinkstermonnik maakt Pinksteren duidelijk dat verdeeldheid tussen gelovigen "anti-bijbels" is.

Uitgeverij Ark Media is een uitgeverij van christelijke boeken, kaarten en kalenders. Kleurrijk, verrassend en vernieuwend!
CIP+ logo

Dit artikel is je cadeau gedaan door CIP+ lid .

Word ook lid

“Het Nieuwe Testament is heel duidelijk over de Heilige Geest en de gave van spreken in tongen. Die gave is bedoeld voor binnenshuis en moet je dus niet meenemen naar de kerk. Daar komen alleen misverstanden door,” aldus Halldorf, die vanuit zijn kennis en ervaring met de Heilige Geest altijd probeert een brug te slaan tussen behoudende en charismatische stromingen. De voorganger van de pinksterbeweging in Zweden wordt om die reden ook wel ‘Pinkstermonnik’ genoemd.

Gave van onderscheiding
De Pinkstermonnik is van mening dat er te vaak wordt doorgeslagen op het ‘voelen’ en ‘ervaren’, wanneer het aankomt op de Heilige Geest. Het komt aan op de gave van onderscheiding, waarmee gelovigen zouden kunnen zien welke gaven wel van de Geest zijn en welke niet. “We moeten altijd kijken naar de vruchten. Die zijn te herkennen doordat ze zorgen voor eenheid, begrip, liefde, nederigheid.”

Zijn boek dat in 2003 al werd gepubliceerd in Zweden, is recent vertaald in het Nederlands en door uitgever Ark Media op de markt gebracht. Het boek zal ook verkocht worden tijdens de Pinksterconferentie Opwekking. De Pinksterconferentie is bij uitstek geschikt is om het boek verder onder de aandacht te brengen. Het boek sluit ook perfect aan op het thema van deze Opwekking: ‘One Way. Leven met Jezus door de Heilige Geest’.

Aanmoediging
Voor Pinksteren en de Heilige Geest zou veel meer aandacht mogen zijn, betoogt Halldorf. Zijn boek is dan ook bedoeld als aanmoediging aan christenen om gezamenlijk Pinksteren te vieren, als eenheid. “Het is een van de belangrijkste feesten,” aldus Halldorf die zelf de Pinksterbeweging aanhangt. “Natuurlijk mogen we er een andere mening op na houden, maar dit vier je samen.”

“De verdeeldheid die ooit ontstond bij de toren van Babel, viel weg met Pinksteren.”

Hij benadrukt het belang van eenheid: “Was dat niet het wonder van Pinksteren? Ze konden elkaar opeens verstaan. De verdeeldheid die ooit ontstond bij de toren van Babel, viel weg met Pinksteren. De wond die destijds ontstaan is, doordat iedereen zijn eigen weg ging, werd genezen. Eindelijk ontstond er nieuw begrip, want door de Heilige Geest kunnen we elkaar en de wereld bekijken door de ogen van God.”

Nieuw begin
“Pinksteren zorgt voor een nieuw begin, en dat is nodig,” aldus Halldorf. "Verdeeldheid is anti-bijbels. Het is in alle opzichten het tegenovergestelde van de Geest van het Evangelie dat ons verenigt met God, onszelf en elkaar. Het zou voor ons allen als christenen duidelijk moeten zijn dat we niet mogen accepteren dat we gescheiden zijn van elkaar. Verdeeldheid in de kerk is een van de grootste schandalen van de kerk van onze tijd.”

Uitgangspunt
Als het aan de voorganger en schrijver ligt, zouden we uit alle macht moeten proberen de weg van eenheid te bewandelen. "Als we nu eens de moed zouden opbrengen om onze argumenten en discussies over gelijk en ongelijk op te geven. Het is een kwestie van de ander het uitgangspunt te maken. Doe moeite om te luisteren, en stel jezelf de vraag: ‘Wat geeft God mij dat Hij wil dat ik weer doorgeef aan broers en zussen in andere kerken?’ Hoe kunnen wij het in deze wereld wel laten werken samen. Zelf zijn we natuurlijk niet in staat om dit te bereiken. De geschiedenis bewijst dit. Dit is waar Pinksteren juist om gaat. De Geest werkt het uit in ons.”

“Dit is wat Jezus bedoelt met: heb je vijanden lief”

Als het aan Halldorf zou liggen, zou het elke dag Pinksteren zijn voor christenen. Zelf heeft hij ook regelmatig momenten dat hij merkt dat de Geest aan het werk is. “Dan denk ik aan de mensen met wie ik het moeilijk had om daarmee om te gaan. Plotseling kwam ik juist dan die mensen tegen en op die momenten kreeg ik de ingeving dat ik ze juist wilde omarmen. Mijn hart en ogen vulden zich met compassie met die persoon. Op die momenten wist ik: dat is de Heilige Geest. Het is een vlam van het vuur van de liefde. Dit is wat Jezus bedoelt met: heb je vijanden lief.”

Halldorf is met een van die mensen nu ook goed bevriend. Wat hij nooit voor mogelijk hield, is mogelijk geworden. Voor de christenen die dat verlangen ook hebben, die dorsten naar de Heilige Geest, schreef hij zijn boek. Niet om ze te overtuigen, maar om ze aan te moedigen om die dorst te stillen. “Zo lang we God maar niet willen combineren met onze zoektocht naar individuele bevrediging,” zegt hij. Verdrietig genoeg gebeurd dat volgens hem maar al te vaak. “Het is iets van deze tijd. We willen ervaren, spanning beleven, en onszelf feliciteren wanneer we dat eenmaal bereiken.”

Elke dag Pinksteren
Aan christenen die echt elke dag Pinksteren willen ervaren, adviseert hij om te bidden, en de Heilige Geest simpelweg uit te nodigen in hun hart. Hij begrijpt dat sommigen zich daar onzeker bij voelen, want ervaren ze het niet dan kunnen ze wellicht gaan twijfelen over hun eigen geloof of manier van bidden. Halldorf wil die zorg graag wegnemen.

“In de meeste gevallen komt de twijfel en onzekerheid doordat christenen teveel op zichzelf zijn aangewezen, doordat ze de gemeenschap niet meer op zoeken. We hebben geestelijke begeleiding nodig, hulp en uitleg om onze ogen geopend te krijgen en te zien hoe de Geest zich beweegt in onze levens op een natuurlijke manier. We moeten begrijpen dat de flow van de Heilige Geest dusdanig is, dat dit meestal niet zichtbaar is aan de buitenkant. Er is niets natuurlijker dan het licht van Gods Geest. We merken al dat Hij in ons werkt, wanneer we een groeiend verlangen hebben naar Gods Woord, een geestelijke dorst naar meer. Dat alleen is de vrucht van Zijn Geest.”

Hervormers
Halldorf komt uit een familie van hervormers: “Mijn opa, Einar Halldorf, brak met zijn droom om hovenier te worden en sloot zich aan bij de Opwekkingsbeweging, die zijn hart en ziel had gegrepen. Mijn andere opa, Harry Lindmark, verliet de boerderij in Närke waar hij opgegroeid was om in de frontlinie van de jonge Opwekkingsbeweging een vonkenregen te zijn. Beiden werden predikant en behoorden tot de voortrekkers van de Zweedse Pinksterbeweging,” aldus Halldorf.

‘Vol van de Geest’ is uit dankbaarheid voor hen geschreven, laat hij weten in het voorwoord van zijn boek. “Ook omdat ik inzie dat het niet vanzelfsprekend is dat hun erfgenamen nog zien wat zij zagen: ‘Dat de mens leeft om de Heilige Geest te verwerven,’” schrijft hij in het voorwoord van zijn boek.

“Dit laatste citaat is een citaat van een van de grote Russische heiligen van de 19e eeuw.” Volgens Halldorf wordt de Heilige Geest meestal beter begrepen door orthodoxe stromingen dan door de Westerse stromingen. “Historisch gezien heeft dit verschillende redenen, maar heeft het vooral te maken met wat er ook gebeurde tijdens de Renaissance. In die tijd werden hart en verstand gescheiden. Dit had grote invloed op de theologie en het begrip van het christendom.

Het boek ‘Vol van de Geest’ is verkrijgbaar op Pinksterconferentie Opwekking in de christelijke boekhandel en boekentent, maar kan hier ook online via Ark Media besteld worden.

CIP+ logo

Christenen die meer diepgang willen kiezen voor CIP+

Je las net een gratis CIP+ artikel. Meld je aan en start je gratis maand.

Start je gratis maand

Heilige Geest
- De kracht van de Heilige Geest is er wel maar wordt niet gebruikt
- Hoe kun je vervuld raken met de Heilige Geest?
- Wat iedere christen volgens ds. Simons zou moeten weten over de Heilige Geest: "In de kerk is veel onkunde over de Heilige Geest"
- Dominee Ben merkt dat kerkgangers nieuwsgierig worden naar de Heilige Geest: "De Heilige Geest druppelt de traditionele kerk binnen"
- Wat gebeurt er met je als je wordt vervuld met de Heilige Geest?
Meer over Heilige Geest »

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Krijg nu volledige toegang tot CIP.nl!