Dr. G. A. van den Brink
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

17 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Dr. G. A. van den Brink: Gebrek aan geloofszekerheid = ongeloof

“Kun je je voorstellen dat iemand uit een brandend huis naar beneden kijkt en tegen de brandweer met hun vangnet zegt: ‘ik geloof jullie, maar ik mis de zekerheid des geloofs’? Wie dat zegt, heeft geen geloof.” Dit vertelde dr. G. A. van den Brink onlangs tijdens een avond van Geloofstoerusting over het thema ‘Ben jij zeker?’

Volgens Van den Brink is zekerheid de motiverende kracht van je overtuiging. “Als het goed is kan je geloof of overtuiging aanzetten tot bepaald gedrag. Dat noem ik zekerheid. In februari dit jaar vroor het en lag er ijs op de sloten. Is het ijs dik genoeg? Al je antwoord ‘ja’ heb je een sterke overtuiging/geloof. Als je vervolgens op dat ijs stapt is er sprake van zekerheid. En als je zeker bent van je overtuiging leidt dat tot bepaald gedrag.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Krijg onbeperkt toegang tot CIP.nl

Start je gratis maand Inloggen

Geloofszekerheid
- Er ligt een geestelijke bedekking over de Biblebelt
- Gerco bad als kind iedere dag om een nieuw hartje: "Ik wilde huilen om mijn zonden, want zo moest het"
- "Het verbaast mij dat steeds meer christenen de uitverkiezing ontkennen"
- De vijf voornaamste 'ja-maars' van christenen ontmaskerd
- Waarom Jezus zegt dat 'velen zijn geroepen en weinigen uitverkoren'
Meer over Geloofszekerheid »

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Ja, gebrek aan zekerheid is ongeloof. En om ongeloof ga je verloren. Maar hoe kom je dan aan die zekerheid? Ik denk dat het voor mensen die opgegroeid zijn met de Bijbel anders is dan voor 'heidenen'. Wij weten alles al verstandelijk. En zomaar zeggen: "Ik geloof", werkt niet. Diep in je hart blijft de twijfel, omdat je het zelf hebt gedaan. De enige manier is: God erom vragen! Dringend en aanhoudend! De Heilige Geest moet het doen! God Zelf moet het je geven! En dat wilt Hij graag! Op Zijn tijd en op Zijn manier. Dan twijfel je nooit meer!
Wat frappant, Manuela. Ik dacht dat je zou zeggen, dat het voor mensen die opgroeien met de Bijbel anders is dan voor 'heidenen', juist omdat men alles al verstandelijk weet, m.a.w. "ik geloof" werkt. Waarom twijfel? Je doet het nl. toch niet zelf? Men groeit op in een christelijke omgeving, weet wat de Bijbel zegt, men leest het zelf of hoort ervan, thuis, op school, in de kerk, op zondagsschool, Bijbelclub, catechisatie, jeugdvereniging, cursus, webinar, toogdagen, college. Dat is dan toch 'succes verzekerd' voor geloofszekerheid, of?
Toon meer antwoorden (4)