Martine Vonk

Dagelijks leven

13 juni 2018 door Martine Vonk

"Ik wil van betekenis zijn, ook als ik ziek ben"

Een op de drie mensen in Nederland krijgt ooit kanker. Iedereen kent dus wel iemand in zijn of haar omgeving die deze ziekte heeft. De oorzaak is vaak onbekend, al verwacht ik dat de aantasting van ons leefmilieu en onze leefstijl daar wel een rol in spelen. Hoe dan ook is het een ziekte die je overkomt en waar je mee hebt te dealen.

Anderhalf jaar geleden kreeg ik de diagnose ‘uitgezaaide borstkanker’. Als je ziek bent, word je geconfronteerd met de kwetsbaarheid in het leven. In dit artikel wil ik deze kwetsbaarheid afpellen tot de kern: wie ben je (nog) als je ongeneeslijk ziek bent? Ik realiseerde me vooral rond de jaarwisseling dat mensen me benaderen als zieke.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

F
In 2009 bleek ik uitbehandeld te zijn voor kanker, maar leef door Gods genade nog steeds. Ook ik laat mijn dagen zeker niet bepalen door mijn ziekte, maar probeer zoveel mogelijk dienstbaar en bruikbaar te zijn in Gods koninkrijk. Ik schreef daar een boekje over: Gods droom komt uit. Frea Timmerman
REAGEER
L
Beste Martine,dank voor je artikel,het raakte mij.Ook ik heb te maken met kanker,operaties enz.En de driemaandelijkse controle.Ook de pressie t.a.v wat wij moeten eten, ken ik ook. Ook wat betreft het gebed om genezing ,ken ik de kwetsbaarheid.Ik heb mijn oudsten gezegd dat ik niet onder de wet wil komen ,dat ik moet genezen.God is mijn Here,

Die is mijn baas.Zo jij schreef,je wilde gewoon bij God zijn,zonder telkens om genezing te bidden. Wat je schreef is zo herkenbaar!

Ik bid je en je gezin Gods genade toe. Hij zal je nabij zijn

Leen
REAGEER
Voor zover ik weet, ben ik niet ziek. Maar wat niet is, zal komen. Ooit kom ik op een punt dat de eindigheid van mijn leven zich aan mij opdringt. Dat is geen somberheid, maar realiteit. Hoe kan ik mij daarop voorbereiden?Ik heb dat steeds gedaan door mijzelf kritische vragen te stellen als:Wat wil God met mij?

Wil Hij dat ik genees?

Wil God dat ik Thuis kom?

Waarom wil ik leven of juist niet?

Wat is in die wens altruïstisch?

Waarom wil ik antwoord op mijn waarom-vragen als die vragen na dit leven wegvallen?

Toon meer antwoorden (1)
Toon meer reacties (1)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher