Ds. P. L. de Jong

Levensverhaal

07 mei 2018 door Jeffrey Schipper

Ds. P. L. de Jong: "Dominee is helemaal geen mooi beroep"

“Sommige dominees hebben de neiging om het predikantschap te romantiseren. Als ik dat lees, denk ik: ‘houd op! Het is ontzettend zwaar!’” In zijn nieuwe boek ‘Sores en zegen’ deelt ds. P. L. de Jong hoogte- en dieptepunten die hij als dominee heeft meegemaakt. CIP.nl sprak met de markante emeritus-predikant in Rotterdam over het domineesbestaan, kerkregels en het dochtertje van Jaïrus.

“Als kind stond ik best serieus in het geloof,” vertelt de hervormde emeritus-predikant. “Dat geldt voor ons hele gezin. “Tijdens mijn Gymnasiumperiode had ik het gehad met de godsdienst. Wel bleef ik iedere zondag meegaan naar de kerk. Ik had geen zin in ruzie met mijn zussen. Dan zat ik daar op de kerkbank een beetje verveeld naar beneden te kijken.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

J
Joke Roelofsen

Wat is het moedgevend om als predikant, ook in deze tijd het leven van Jezus en dat van de profeten en apostelen tot voorbeeld te hebben. Zij zochten voortdurend in contact te blijven met hun Zender. Dan is de liefde tot God en de naaste (in nood) leidend in de ambtelijke bediening. Een les in bewogenheid voor iedere gelovige. De openhartigheid van Ds de Jong doet me nog meer beseffen hoe nodig het is om voor onze predikanten te bidden in plaats van kritiek te uiten wanneer wij denken het beter te weten volgens onze leer.
REAGEER
Een predikant in een stad als Rotterdam, Den Haag of Amsterdam moet bijzonder flexibel zijn. Ben je dat niet, dan word je heel eenzaam en ongelukkig. Een gemeente in de stad is nu eenmaal veel minder homogeen dan een gemeente in een dorp.

Volgens mij was dominee De Jong in Delfshaven de juiste man op de juiste plaats. Hij heeft er ondanks wat gemopper van genoten. Juist als het allemaal heel ingewikkeld was.
REAGEER
Zwaar, maar toch mooi.. Als je je geroepen weet en een deel van de wereldwijde gemeente van Jezus Christus mag “voeden”? In onderwerping en afhankelijkheid aan en van de grote goede Herder? Mooi toch?
Toon meer antwoorden (2)
Toon meer reacties (4)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher