Jong en oud

Dagelijks leven

18 mei 2018 door Ronald van den Oever

Hoe we jong en oud met elkaar in contact brengen (ook in de kerk)

Wil jij een workshop houden over het onderwerp ‘generaties verbinden in de kerk’? Het is zo’n vier jaar geleden dat ik deze vraag kreeg. Ik wist toen nog niet dat er een wereld voor mij zou opengaan. 

Natuurlijk had ik wel gehoord van allerlei prachtige vormen waarin jong en oud elkaar in de kerk ontmoeten, maar ik ontdekte toen dat een intergeneratieve kerk toch heel veel meer kan betekenen dan dat.

Het hing in de lucht
Toen ik op onderzoek uit ging ontdekte ik dat er in Nederland nog zeer weinig methodisch was nagedacht en ontwikkeld op dit gebied. Er ‘hing van alles in de lucht’, maar er was nog geen Kliederkerk en ook had de HGJB nog geen Generator besteed aan dit onderwerp. Wel kwam ik wat boeken tegen met verwante thema’s zoals intergeneratieve communicatie in de kerk. JOP had al de dvd ‘Win-Win’ ontwikkeld met diverse werkvormen, filmpjes en een stappenplan voor een gemeente om werkvormen te integreren. Op die manier ontdekte dat ik intergeneratief moest zeggen, in plaats van intergenerationeel. Dit had ik spontaan overgenomen van Engelstalige websites.

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Start het gesprek

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals
Vakanties
Hier adverteren?

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher