Willem Ouweneel

God

03 mei 2018 door Willem J. Ouweneel

Willem Ouweneel legt uit waarom herdenken zo waardevol is

Vandaag is het opnieuw Nationale Dodenherdenking, op verscheidene plaatsen in ons land (Scheveningen, de Grebbeberg enz.), maar de bekendste is die op de Dam in Amsterdam, waarbij ook de koning en de koningin aanwezig zijn. Oorspronkelijk ging het daarbij alleen om de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1961 herdenken we op deze dag ook Nederlandse slachtoffers van oorlogsinspanningen en vredesoperaties van ná de Tweede Wereldoorlog (denk aan Nederlands-Indië, Libanon, Bosnië, Afghanistan enz.).

‘Herdenken’ betekent terugdenken aan, maar dan op een plechtige manier. Daarom gebeurt herdenken vooral op bepaalde hoogtijdagen, zoals op 4 mei, op de vooravond van de Bevrijdingsdag. In de Bijbel is dit ‘herdenken’ van grote betekenis. Bij de instelling van het Avondmaal brak Jezus het brood en sprak: ‘Dit is mijn lichaam, dat voor u gegeven wordt; doet dit tot mijn gedachtenis’ (Luk. 22:19; vgl. 1 Kor. 11:24v.), oftewel: ‘… om Mij te gedenken, ter herinnering aan Mij’, of ook: ‘… om mijn lijden en sterven te herdenken’ (vgl. 1 Kor. 11:26: door de Avondmaalsviering verkondigen wij de dood van de Heer totdat Hij komt).

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

A
Alleen de naam dodenherdenking suggereert dat we de doden herdenken. Doden herdenken en blijven herdenken is bepaald niet iets wat God stimuleert vlgs mij.Ik denk overigens dat het voor velen, los van de naam, eigenlijk vooral een herdenking is van wat het heeft gekost om vrij te zijn. En dat is goed.“De geschiedenis leert ons dat de mens niks van de geschiedenis leert.”
REAGEER
Een heel mooi en gedegen artikel van Ouweneel. Dank! Hopelijk is het vanavond weer een waardige herdenking.
REAGEER

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher