Prof. dr. A. van de Beek

God

26 april 2018 door Jeffrey Schipper

"Een kind in Syrië kan niets met een lieve Vader die zorgt"

“Als we God als Vader aanspreken zijn we mede-erfgenamen van Christus. We mogen delen in Zijn lijden. Dat is iets anders dan een lieve Vader die garant staat voor een fijn en gezellig leven,” zegt prof. dr. A. van de Beek naar aanleiding van zijn boek ‘Mijn Vader, Uw Vader’. De emeritus-hoogleraar wijst op het gevaar van een eenzijdig godsbeeld. “Een kind in Syrië kan niets met een lieve Vader die zorgt.”

U stelt dat we in de hedendaagse christelijke en kerkelijke cultuur God bij voorkeur aanduiden als Vader. Heeft u daar een verklaring voor?
“Het is een projectie van onze verlangens. ‘Als de mensen uit de boze buitenwereld mij pesten, kan ik altijd nog naar papa toelopen’. Zo bestrijden we onze zorgen en idealiseren we het leven. Dit past helemaal in onze hedonistische cultuur waarin alles fijn moet zijn en we vooral niet geconfronteerd willen worden met ellende. Bovendien willen we geen Vader die eisen stelt. Aan ‘Vader’ worden vooral positieve eigenschappen gekoppeld. Tegenwoordig is de gedachte dat je zin moet hebben om naar catechisatie of de kerk te gaan geaccepteerd. Dat het onze verantwoordelijkheid is om daar te zijn past niet meer in ons denken.”

CIP+ logo

Wil je verder lezen?

Dit artikel is speciaal geschreven voor CIP+ leden! Word ook lid en lees gelijk verder!

Start je gratis maand Inloggen

Reacties

Alleen zij, die door de Heilige Geest uit God geboren zijn, kúnnen God hun Vader (Abba) noemen. In het OT komt deze betekenis van Vader nergens voor, behalve in 2Chr.29:1 maar daar is niet God bedoeld. Niemand in het OT kende God als Vader; de eniggeboren Zoon! die aan de boezem van de Vader! is, was de Eerste die Hem toonde.

Het is dus onzinnig om tegen iemand te zeggen: God is ook jouw Vader (die voor je zorgt), als die persoon niet, naar de inwendige mens, door de Geest is verwekt.

www.deus-loquitur.nl

REAGEER
Galaten 4:6

"Nu, omdat u zonen bent, heeft God de Geest van Zijn Zoon uitgezonden in uw harten, Die roept: Abba, Vader! "

Zou ik tegen de Heilige Geest in gaan en het roepen van "Abba" moeten nalaten????? Geen haar op mijn hoofd denkt er aan om het "Abba" roepen na te laten!! Ik vrees dat Prof. dr. A. van de Beek, er weinig van begrijpt, dat de Vader van Jezus Christus ook MIJN Vader is!! Wie dat niet begrijpt, gelooft ook niet dat deze Jezus Christus in hem/haar woont.
REAGEER
A
God wil ook jouw Abba Vader zijn, halleluja

Voorwaarde: vanuit VRIJE keuze Zijn zoon Jezus Christus aannemen als Verlosser van zonden

Shalom
REAGEER
Toon meer reacties (9)

Praat mee

Alleen CIP+ leden kunnen reageren op artikelen. Word ook CIP+ lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?
New Faith Network
NFN Originals Films
bekijk alle originals

Beluister onze Podcast!

iTunes Stitcher